Rigatoni pasta met crispy prosciutto en burrata

Rigatoni pasta met crispy prosciutto en burrata

Nog steeds loop ik op krukken, nu bijna vijf weken, en heb ik niet elke dag de puf als ik uit mijn werk kom (lunchcatering bij een bank) om thuis ook weer de keuken in te gaan. Momenteel is het vooral salades (ook wel lekker met dit warme weer) en brood. En als ik wel kook, dan vooral niet al te bewerkelijk en ik niet lang hoef te staan. Een eenvoudige pasta is lekker makkelijk en gaat er bij mij altijd wel in, zoals deze rigatoni met crispy prosciutto en burrata.

Rigatoni, crispy prosciutto en burrata

Rigatoni pasta lijkt op penne maar is iets groter en recht afgesneden in plaats van schuin. Het spreekt voor zich dat je voor dit pastagerecht ook een andere grove pastasoort kan gebruiken. Prosciutto is de Italiaanse naam voor ham; in dit geval prosciutto crudo, wat rauwe ham is. In ons land wordt ook meestal rauwe ham bedoeld als de term prosciutto in een recept is vermeld. Parmaham is bijvoorbeeld ook een prosciutto crudo. Alleen is deze duurder omdat het alleen in de regio Parma mag worden gemaakt onder strenge regels (net als Parmezaanse kaas). Ook hiervoor geldt dat een andere rauwe hamsoort mogelijk is.

Dan burrata. Dit is een soort mozzarella maar met een romige kern. Je kan ook goedkopere mozzarella gebruiken maar burrata is echt lekkerder. Omdat je dit in stukjes scheurt over de warme pasta, gaat die romige binnenkant heerlijk smelten. Tot slot de saus. Deze bestaat uit room verrijkt met zachte geitenkaas en Parrano. Beiden had ik nog in huis. In plaats van geitenkaas kun je bijvoorbeeld ook mascarpone, cottage cheese of roomkaas gebruiken, echter zijn die gemaakt van koemelk en is de smaak dus anders dan die van geitenkaas. Parrano klinkt Italiaans maar is echt een Nederlandse kaas wat een beetje lijkt op Grana Padano en Parmezaan. Het is tevens de goedkoopste van de drie.

Ingrediƫnten

  • 250 gr rigatoni of andere grove pasta
  • 4-5 plakjes prosciutto crudo
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 gr Parrano snippers of rasp
  • 75 gr zachte geitenkaas
  • 1 burrata
  • 200 ml room
  • 75 ml witte wijn
  • 50 gr boter + extra
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, hapjespan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  2. Verhit op matig vuur 50 gr boter in een hapjespan en fruit de ui ca. 10 minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuut mee. Doe de wijn erbij en laat sudderen tot het vocht verdampt en ui goudbruin is.
  3. Ondertussen een klontje boter in een koekenpan laten smelten en de prosciutto krokant bakken. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Voeg de helft van de room met verbrokkelde geitenkaas en Parrano toe aan de ui en roer tot de kazen gesmolten zijn. Voeg de rest van de room toe, breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat zachtjes pruttelen tot het geheel wat is ingedikt.
  5. Tegelijk de rigatoni of andere pasta al dente koken.
  6. Giet de pasta af en meng direct door de saus.
  7. Verdeel de pasta over kommen of borden en verdeel grof verkruimelde prosciutto en in stukjes gescheurde burrata erover. Tot slot besprenkelen met wat extra vergine olijfolie en eventueel nog wat peper over malen.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*