Rijst met kip uit Lombardije

Rijst met kip uit Lombardije

De Italiaanse keuken is zonder enige twijfel mijn favoriete en typisch Italiaanse klassiekers staan dan ook regelmatig op mijn menu. Niet alleen pasta, maar ook andere gerechten. En ik bedoel dan ook echt klassiekers. Maar al heb ik er heel wat, er kan nog zoveel meer bij! Daarom heb ik een periode ingelast met veel Italiaanse recepten die ik nog niet online had staan. Meest recent pasta e ceci en vandaag rijst met kip uit Lombardije.

Rijst met kip uit Lombardije

Lombardije is een regio in Noord-Italië met als hoofdstad Milaan. Ook bekend in deze regio zijn het Gardameer en de Po-vlakte. Dit gerecht van rijst met kip komt uit deze regio en noemt men daar riso alla pitocca. De Po-vlakte is al eeuwen vermaard om de rijstbouw, met name de specifieke risottorijstsoorten zoals arborio en carnaroli. Lang geleden werd de Po-vlakte (ook wel Po-vallei) bevolkt door zogenaamde pitocchi, rondreizende zwervers en bedelaars. Soms kregen deze mensen een maaltje van rijst met wat kip toegestopt en zo is riso alla pitocca ontstaan.

Dit gerecht lijkt in eerste instantie op risotto maar de bereiding is anders. Bij risotto bak je eerste de rijst aan voor je vloeistof (wijn en bouillon) toevoegt, in dit geval voeg je de rijst tegelijk met de bouillon toe. Daarnaast moet je bij risotto soeplepel voor soeplepel bouillon toevoegen en tussendoor blijven roeren. Voor riso alla pitocca gaat alle bouillon er in één keer in en laat je het geheel rustig garen. Verder gaat er bij risotto in de laatste fase altijd boter bij, maar hier meestal niet. Al heb ik het wel gedaan omdat ik gewoon lekker vind.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 250 gr risottorijst (Arborio bij voorkeur)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierbaadje
  • 150 ml witte wijn
  • 700 ml kippenbouillon
  • 1 el neutrale olijfolie
  • 25 gr boter
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra
  • Paar takjes peterselie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: (braad)pan met dikke bodem,

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, hak de knoflook grof en snijd de bleekselderij in piepkleine blokjes. Snijd de kip in blokjes van ca. 2 cm.
  2. Verhit de olie op matig vuur in een pan met dikke bodem en fruit de ui, bleekselderij en knoflook enkele minuten. Zodra de groenten wat zachter worden, de kip met het laurierblad en wat zout en peper toevoegen en al omscheppend meebakken tot de kip goudbruin is.
  3. Deglaceer de pan door de wijn erbij te gieten en aangebakken stukjes van de bodem te schrapen. Laat hierbij de wijn tot de helft inkoken.
  4. Doe de rijst erbij en bak al omscheppend 2 tot 3 minuten tot de wijn nagenoeg verdampt is.
  5. Giet de bouillon erbij, roer goed door en laat 12 tot 15 minuten zachtjes sudderen tot de rijst al dente (beetgaar) is. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen. Proef of het nog wat peper nodig heeft.
  6. Draai het vuur uit, roer de boter en Parmezaan erdoor en laat 5 minuten met het deksel op de pan staan. Hak ondertussen de peterselie grof.
  7. Schep de riso alla pitocca in diepe borden of grote kommen en garneer met wat extra Parmezaan en de peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*