Rillette van gerookte makreel met dille en limoen

Rillette van gerookte makreel met dille en limoen

Ik had onlangs zin in broodjes met vis en dat werd een broodje Hollandse garnalen en een broodje gerookte makreel. Van deze laatste had ik nog hartstikke veel over dus besloot ik de volgende dag om daar een heerlijke rillette van te maken voor op stokbrood. Tip: ik bewaar altijd de blikjes van visconserven want die zijn weer leuk om (vis)smeersels in te serveren.

Wat is een rillette?

Een rillette (spreek uit riejet) komt uit Frankrijk en is van oorsprong een smeersel van varkensvlees wat langzaam in reuzel is gegaard. Maar de tijd staat niet stil. Een rillette wordt al lang niet meer van enkel varkensvlees met reuzel gemaakt, maar ook van andere vleessoorten, gevogelte, wild en vis. En als vetstof gebruikt men voor rillette bijvoorbeeld ook ganzenvet of boter of zelfs iets anders voor de smeuïgheid, bijvoorbeeld roomkaas. Klassieke visrillettes zijn gemaakt van tonijn, sardines of dus zoals deze met gerookte makreel. Het fijne is dat dit niet urenlang hoeft te garen, het is gewoon een kwestie van prakken. Ik wilde ganzenvet gebruiken want dat stond nog in de koelkast, maar helaas bleek die inmiddels ranzig. Dus werd het roomboter.

Ingredi├źnten

 • 200 gr gerookte makreel van 1 kleine makreel of 2 filets
 • Half bakje verse dille
 • Sap van een halve limoen
 • Snufje cayennepeper
 • 1 el zure room of mayonaise
 • 75 gr roomboter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kom, steelpannetje

Aan de slag!

 1. Snijd de dille fijn. Heb je een hele makreel, haal dan het vlees eruit en verwijder de graten. Makreelfilets uit de winkel zijn doorgaans al helemaal graatloos. Doe het makreelvlees in een kom en trek het met twee vorken heel fijn uit elkaar.
 2. Laat de boter zachtjes smelten in een steelpannetje. Het mag niet borrelen en kleuren, het moet enkel gesmolten zijn.
 3. Giet de hete boter bij de makreel en prak het geheel goed door. Voeg dille, limoensap, zure room of mayonaise en een snufje cayennepeper toe en meng alle goed. Breng de rillette op smaak met zout en peper. Zet het in de koelkast om af te laten koelen.
 4. Haal de rillette een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat het weer wat zachter en smeerbaar is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*