Risotto met worst, venkel, tijm en citroen

Risotto met worst, venkel, tijm en citroen

Vandaag had ik weer een restjesdag en daar heb ik een heerlijke risotto van gemaakt! Veel van de ingrediënten heb ik standaard in huis, zoals risottorijst, ui, knoflook, citroen, Parmezaan, wijn en kruiden; de restjes zijn deze keer venkel en een worst. En nog de laatste takjes verse tijm van mijn plantje buiten. Het buiten kruidentuintje is nu wel over voor dit jaar helaas. De worst is een braadworstje die ik nog over had. Vorige week had ik er één nodig voor een kaasdip met nacho’s maar ze gingen per twee dus de tweede ging tijdelijk in de vriezer. Venkel had ik nog over van een salade. Worst en venkel gaan heel fijn samen. Ik kan ze helaas niet bij mij in de buurt krijgen maar er zijn slagers die Italiaanse worst met venkel verkopen. Dus als je die kunt vinden zou ik ze zeker gebruiken. Ik had nu Beierse braadworst die ook heerlijk gekruid zijn. Je ziet er overigens niet veel van op de foto maar dat is omdat de worst uit het velletje is geknepen en als gehakt geruld is.

Dit moet je weten voor risotto

Voor risotto is het belangrijk dat je echt risottorijst gebruikt, zoals arborio of carnaroli. De gewone witte rijst zoals de meeste mensen gebruiken wanneer ze iets met rijst maken, is hiervoor echt niet geschikt. Ook basmatirijst, pandanrijst of Surinaamse rijst kun je echt vergeten. Oh, en vergeet ook de ‘risottorijst’ in de kartonnen doosjes van de welbekende Nederlandse merken. Een Italiaan zal je vertellen dat dit geen risottorijst is. Ook niet de roerbakrisotto van Lassie. Dit is namelijk echt geen authentieke risottorijst. Bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar als je me niet gelooft! Echte Italiaanse risottorijst (arborio of carnaroli) is tegenwoordig prima te verkrijgen in alle supermarkten.

Risotto is niet moeilijk, het kost alleen tijd en aandacht

Het uiteindelijke resultaat van risotto is ook anders dan zoals de vele Nederlanders rijst kennen. Is het door onze strot geduwd dat gekookte rijst een droge korrel moet hebben en dat het niet mag plakken, bij risotto ligt dat anders. Een papperige, kleverige massa mag het uiteraard niet worden, maar risotto is wel ‘smeuïg’ en moet iets uitvloeien als je het op een bord schept. Het mag dus niet een soort van rijstsoep zijn, maar ook zeker niet een droge korrel hebben zodat de risotto als nasi uit elkaar valt. Tijdens de bereiding moet je zelf kunnen bepalen wanneer de risotto klaar voor serveren is. De rijst moet gaar zijn, maar nog wel enige ‘bite’ hebben. Het is een gevoel, maar een beetje keukentalent kan prima bepalen wanneer de risotto goed is. Werk bovendien op laag vuur op een kleine pit zodat de ingrediënten niet gaan bakken of zelfs verbranden. Nogmaals: neem je tijd en heb geduld!

Ingrediënten

 • 400 gr risottorijst
 • 2 gekruide braadworstjes
 • 1 kleine venkel
 • 1 ui
 • 2 bosuitjes
 • ½ tl venkelzaad
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 takjes tijm
 • 1 citroen
 • 100 ml droge witte wijn
 • 1½ liter kippenbouillon
 • 70 gr Parmezaanse kaas
 • 75 gr boter
 • Versgemalen peper
 • Materialen: mandoline, fijne rasp, kookpan, braadpan

Aan de slag!

 1. Snipper de ui fijn en hak de knoflook. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de kern en schaaf in flinterdunne plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp het geel van de citroen en pers ‘m uit. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en kneus/wrijf het venkelzaad. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
 2. Houd de bouillon warm op het vuur.
 3. Verhit 50 gram boter in een braadpan en stoof de ui en venkel op laag vuur ca. 10 minuten tot ze mooi zacht zijn. Verhoog het vuur, knijp de worstjes uit in de pan en bak rul en bruin. Voeg venkelzaad, knoflook en tijm toe en roerbak nog een minuut mee.
 4. Voeg de rijst toe en bak al roerend een minuut mee. Doe dan de wijn erbij en laat tot de helft inkoken.
 5. Voeg 2 soeplepels bouillon toe en roer tot het volledig door de rijst is opgenomen. Herhaal steeds met een soeplepel bouillon tot de rijst beetgaar en heel smeuïg is. Dit proces duurt ca. 20 minuten. Als je het op een bord schept, moet de risotto een beetje uitvloeien. Mogelijk heb je niet alle bouillon nodig, dit moet je echt doen op gevoel.
 6. Neem de pan van het vuur en roer de Parmezaan, citroenrasp, bosui en de rest van de boter erdoor en breng op smaak met peper en wat citroensap.


Kruiden en specerijen kopen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*