Risotto, naast pasta en pizza typisch Italiaans

Risotto, naast pasta en pizza typisch Italiaans

Risotto… een typisch gerecht uit Noord-Italië, ik ben er echt dol op! De basis bestaat uit boter, ui, witte wijn, bouillon en Parmezaanse kaas, naast de rijst uiteraard. De meest klassieke is de risotto alla Milanese waaraan merg en saffraan zijn toegevoegd. Het fijne aan dit gerecht is dat het heel veelzijdig is omdat je tijdens de bereiding allerlei andere ingrediënten aan kunt toevoegen om er een complete maaltijd van te maken. Want in Italië is risotto geen hoofdmaaltijd maar een primo, met andere woorden: een voorgerecht.

Welke rijst voor risotto?

Om een goede risotto te maken, is het belangrijk dat je echt risottorijst gebruikt, zoals arborio of carnaroli. De gewone witte rijst zoals de meeste mensen gebruiken wanneer ze iets met rijst maken, is hiervoor echt niet geschikt. Ook basmatirijst, pandanrijst of Surinaamse rijst kun je echt vergeten. Oh, en vergeet ook de ‘risottorijst’ in de kartonnen doosjes van de welbekende Nederlandse merken. Een Italiaan zal je vertellen dat dit geen risottorijst is. Echte Italiaanse risottorijst is tegenwoordig prima te verkrijgen in ons land, ook in de grotere supermarkten.

Risotto maken moeilijk?

Velen denken dat risotto heel moeilijk te maken is, maar dat valt echt wel mee. Het belangrijkste is dat je geduld hebt en de tijd neemt die er voor staat. Bovendien moet je er gewoon bijblijven omdat je moet blijven roeren. Je ziet vast wel eens recepten voorbij komen die men een snelle risotto noemt, maar dat bestaat niet! Dat mag eigenlijk geen risotto heten, ik zou het dan roerbakrijst noemen. Dus ook niet met de rapido risottorijst van Lassie. Dit is namelijk echt niet authentiek. Bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar als je me niet gelooft!

Het uiteindelijke resultaat van risotto is ook anders dan zoals de vele Nederlanders rijst kennen. Is het door onze strot geduwd dat gekookte rijst een droge korrel moet hebben en dat het niet mag plakken, hier ligt dat anders. Een papperige, kleverige massa mag het uiteraard niet worden, maar het is wel ‘smeuïg’ en moet iets uitvloeien als je het op een bord schept. Het mag dus niet een soort van rijstsoep zijn, maar ook zeker niet een droge korrel hebben zodat de risotto als nasi uit elkaar valt. Tijdens de bereiding moet je zelf kunnen bepalen wanneer de risotto klaar voor serveren is. De rijst moet gaar zijn, maar nog wel enige ‘bite’ hebben. Het is een gevoel, maar een beetje keukentalent kan prima bepalen wanneer de risotto goed is. Werk bovendien op laag vuur op een kleine pit zodat de ingrediënten niet gaan bakken of zelfs verbranden. Nogmaals: neem je tijd en heb geduld!

Risotto recepten

Tomatenrisotto met rozemarijn en panzanella

Met worst, venkel, tijm en citroen

Met gemengde zeevruchten en saffraan

Risotto carbonara, twee Italiaanse klassiekers gecombineerd

Truffelrisotto met kastanjechampignons

Met paddenstoelen

Met soffritto en garnalen

Klassieke risotto alla milanese

Risotto met deconstructed pesto en citroen

Risotto met deconstructed pesto en citroen

Arancini

arancini

Heb je risotto over? Niet weggooien! Hier kun je namelijk nog arancini van maken. Dit zijn Italiaanse gefrituurde risottoballetjes waarvan de oorsprong in Sicilië ligt. Eigenlijk vergelijkbaar met bitterballen maar dan wat groter. Naast de risotto bevatten de balletjes altijd nog een andere vulling, bijvoorbeeld een ragù (vlees met tomatensaus), of een blokje mozzarella en vaak ook doperwten. Maar er zijn ook andere varianten, meestal streekgebonden. De naam betekent zoiets als kleine sinaasappels, wat verwijst naar de vorm en kleur na bereiding die overeenkomt met een sinaasappel. De in Oost-Sicilië gemaakte arancini al ragù zijn kegelvormig, waarmee zij de vulkaan Etna uitbeelden.

Meer over risotto lees je hier.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*