Rode aardappelsalade met mierikswortel en radijs

Rode aardappelsalade met mierikswortel en radijs

Ik zeg altijd dat ik echt van elke aardappelbereiding hou maar totaal niet van gekookte aardappels. Dat is echter niet helemaal zo. Ik hou niet van een gekookte aardappel zo op mijn bord zoals ik dat oer-Hollands vroeger thuis kreeg: aardappels, vlees en groente met jus. Zo eet ik echt al jááááren niet meer. Ook ben ik niet bepaald de allergrootste fan van stamppot maar ik kan zeker wel genieten van gekookte aardappels verwerkt als salade. In dit geval een rode aardappelsalade met lekker pittige mierikswortel en radijs en fris romig door de crème fraîche.

Waarom rode aardappels in deze aardappelsalade?

Om te beginnen koop ik sowieso nooit van die grote, goedkope zakken merkloze ’tafelaardappels’ omdat het voor mij überhaupt teveel is. Tegen de tijd dat ik een kwart van de zak gebruikt heb, zijn ze al lang aan een nieuw leven begonnen 😉 Ze lopen snel uit en hebben vaak ook lelijke plekken die je dan weer helemaal weg moet snijden, laat staan dat je ze met schil kunt gebruiken. Ik ga liever voor een kleinverpakking van een wat duurdere aardappel met een verfijnde smaak en een mooie gladde schil zodat ik ze ook echt met schil kan bereiden. Rode aardappels zijn bij mij favoriet door hun fijne smaak en stevigheid en ze zijn bovendien niet zo groot. In mijn dagelijkse super koop ik altijd de pommes de terres rouges van ‘Met Passie Geteeld’. Die zijn echt heel fijn in deze aardappelsalade!

By the way… op het moment van dit schrijven is het barbecueseizoen weer begonnen en een lekker frisse aardappelsalade doet het natuurlijk altijd goed bij een barbecue!

Ingrediënten

 • 600 gr roodschilaardappels
 • 1,5 el mierikswortel uit een potje
 • 8 à 10 radijsjes
 • 2 bosuitjes
 • 1 biologische citroen
 • 1,5 el witte wijnazijn
 • 150 gr crème fraîche
 • Verse bieslook
 • 1,5 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, rasp, schaal

Aan de slag!

 1. Was de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook ze in gezouten water gaar, giet af en laat in de pan een beetje uitdampen.
 2. Schud de aardappels om met de azijn en wat zout en laat afkoelen.
 3. Snijd de bosuitjes in ringetjes, rasp de schil van de citroen (niet-biologische citroen eerst goed schoonboenen onder stromend water), snijd de radijsjes in 8 partjes en hak een volle eetlepel bieslook fijn.
 4. Meng in een schaal de crème fraîche met de mierikswortel en olijfolie. Schep voorzichtig de aardappels met de radijs, bosui, citroenrasp en bieslook erdoor.
 5. Proef en breng de aardappelsalade eventueel nog wat meer op smaak met zout en peper.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*