Rode bieten risotto met gerookte forel

Rode bieten risotto met gerookte forel

Pas geleden maakte ik een stamppot met rode bieten en ik had er nog een paar over, dus die heb ik nu gebruikt voor een risotto. Nou is risotto eigenlijk een voorgerecht maar ik vind het heerlijk om gewoon als maaltijd te eten. Ik heb al eens eerder bieten gecombineerd met gerookte forel en vond dat heel fijn samengaan. Vandaar dat ik het nu weer heb gedaan! Als maaltijd is dit goed voor twee personen en als voorgerecht voor vier.

Rode bieten en forel

Bietjes associeer ik eigenlijk altijd met de winter maar ze zijn natuurlijk gewoon het hele jaar verkrijgbaar. Bieten worden gemiddeld geoogst van juli/augustus tot en met oktober/november maar ook wel eerder. De zomerteelt wordt meestal in bosjes verkocht met het loof er nog aan. De latere oogst is wat je in de winter rauw in de winkels ziet, de laatste oogst zijn meestal de bietjes die jaarrond voorgekookt verkrijgbaar zijn. Bieten zijn een bron van vitaminen en mineralen. De knollen zijn vetvrij en caloriearm en zitten vol met Vitamine C, kalium (goed tegen een hoge bloeddruk), foliumzuur en antioxidanten. Meer over de voedingswaarde lees je hier.

De forel die wij het meest eten is gekweekte zoetwater regenboogforel (ook bekend als zalmforel). Overigens is de meeste forel sowieso zoetwatervis maar er bestaat wel zeeforel. Echter trekt ook de zeeforel via de rivieren naar zoet water (beken en meren) om te paaien. De nieuwe forellen die daaruit voortkomen gaan dan of weer naar zee of ze blijven in zoet water. Die in zoet water blijven worden dan beekforel genoemd. Wilde zeeforel en beekforel is echter vrij schaars, daarom wordt forel veelal gekweekt en is daardoor ook het hele jaar verkrijgbaar. Zelfs in forel visvijvers is de vis niet wild maar eerst gekweekt en daarna uitgezet.

Ingrediënten

 • 300 gr rauwe bieten
 • 2 gerookte forel filets
 • 200 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • ½ bakje verse dille
 • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • 50 gr boter
 • 100 ml droge witte wijn
 • 1 liter kippen- of groentebouillon
 • Sap van een halve citroen
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan voor de bouillon, braadpan of hapjespan, soepopscheplepel

Aan de slag!

 1. Rasp de bieten, snipper de ui en de knoflook en hak de dille. Houd de bouillon warm op het vuur.
 2. Verhit de boter in een braadpan of hapjespan en laat op matig vuur de bieten en ui ca. 15 minuten zachtjes stoven. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee. Roer de rijst erdoor een bak een paar minuten al roerend mee.
 3. Voeg de wijn toe en laat zachtjes een beetje inkoken. Doe dan 2 soeplepels bouillon erbij en roer tot de bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Blijf soeplepel voor soeplepel herhalen tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
 4. Roer de Parmezaanse kaas, het overgrote deel van de dille en het citroensap erdoor en breng de risotto op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog een lepel bouillon toe als de risotto nog wat dik lijkt.
 5. Verdeel de bieten risotto over borden of kommen, daarop in stukjes geplukte forel en garneer tot slot met de rest van de dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*