Rode kool op z’n Turks

Rode kool op z’n Turks

Rode kool… Op z’n Hollands, gekookt, eet ik het niet en al helemaal niet, de gruwel, met appel erin 🤢 Rauw in een salade vind ik het echter wel lekker, heel soms gebruik ik het ook nog wel eens in coleslaw. En wat ik dus ook heel lekker vind, is op z’n Turks. Eigenlijk ook een soort coleslaw, alleen dan niet met mayo maar met olie en azijn.

We krijgen op het moment van dit schrijven overigens nog prima zomerse dagen volgens de voorspellingen en misschien zet jij de barbecue nog een keer on fire. En dan is dit een heerlijk bijgerecht. Weer eens wat anders dan een aardappelsalade of Amerikaanse coleslaw!

Rode kool salade op z’n Turks

In het Turks heet dit kırmızı lahana salatası. Kırmızı betekent ‘rood, lahana ‘kool’ en salatası ‘salade’. En nee, je mankeert niets aan je ogen en ook je beeldscherm is niet kapot want er staan inderdaad geen puntjes op i’s. De i zonder puntje is een extra letter in het Turkse alfabet en spreek je uit als een korte ‘eu’. Tot zover een kort lesje Turkse taal (ik spreek het ook een beetje). Ik ben vaak in Turkije geweest (in Kuşadası om precies te zijn) en in alle hotels, ook de kleinere, heb je bij het avondeten altijd een uitgebreid saladebuffet. Deze rode kool salade is daar meestal een onderdeel van (ook rode bietjes trouwens). Zoals in zoveel landen en bij zoveel recepten, is de samenstelling nooit helemaal gelijk en is het afhankelijk van de kok of vrouw des huizes. De ene voegt wortel toe, de ander peterselie, of beiden, of er wordt enkel rode kool gebruikt. Mijn versie is zowel met wortel als peterselie.

Tip: Als je dit met een hele rode kool teveel vindt, in gesteriliseerde weckpotten kun je het ook een tijdje in de koelkast bewaren. Bij stap 4 dan niet uit laten lekken maar direct, zodra je er kokend water over gegoten hebt, met vocht en zout (dit werkt als conserveringsmiddel) over weckpotten verdelen en de potten op hun kop volledig laten afkoelen. Nog beter is om de potten gelijk te wecken voor een heel lange houdbaarheid buiten de koelkast. Stap 5 doe je pas als je een portie aanbreekt. Meer over inmaken, wecken en bewaren lees je hier.

Ingrediënten

 • 1 rode kool
 • 1 grote winterwortel
 • Bosje platte peterselie
 • 250 ml rode wijnazijn of appelazijn + 5 el (75 ml)
 • 100 ml olijfolie
 • 2 teentjes knoflook (meer mag naar wens)
 • 2 el (30 ml) citroensap
 • Snufje suiker
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: grote kom, mandoline, kleine kookpan, vergiet

Aan de slag!

 1. Snijd de rode kool in vieren en snijd de kern eruit. Schaaf de parten in fijne reepjes op de mandoline. Heb je die niet, dan met een groot, scherp mes zo fijn mogelijk snijden. Doe in een grote kom, of verdeel eventueel over 2 kommen.
 2. Breng in een pannetje 250 ml azijn aan de kook en giet over de kool. Goed omscheppen en minstens 15 minuten laten staan.
 3. Ondertussen de wortel grof raspen, de peterselie fijnhakken en ca. een liter water aan de kook brengen, kan gewoon met een waterkoker.
 4. Giet kokend water over de kool, schep een paar keer om, laat staan tot het is afgekoeld en laat dan uitlekken in een vergiet.
 5. Meng ondertussen in een kom olie, de rest van de azijn, citroensap, knoflook uit de pers en suiker en breng op smaak met zout en peper. Schep de rode kool, wortel en peterselie erdoor en doe eventueel over in een serveerschaal.
 6. Let wel! De rode kool blijft stevig en knapperig. Wil je het liever wat zachter, dan minstens 24 uur laten rusten in het mengsel van azijn en water voor je ermee verder gaat.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*