Rollade met spek, rozemarijn, tijm en knoflook

Rollade met spek, rozemarijn, tijm en knoflook

Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een rollade heb gebraden. Volgens mij jaren geleden voor een zeven gangen kerstdiner. En met het oog op de kerst staat hij nu weer eens op het menu, met knoflook, tijm, rozemarijn en omwikkeld met spek. Een idee voor wie deze kerst eens een keer niet wil gourmetten. Zelf heb ik overigens nog geen idee wat er met kerst op tafel komt. Moet nog overleggen met mijn ouders. Dit jaar zijn we maar met z’n drietjes dus misschien hou ik het gewoon lekker makkelijk zonder gedoe.

Rollade

Ik heb nu een fricandeaurollade maar je kunt ook rund of kip gebruiken. De garingstijd verschilt wel per vleessoort en het is ook afhankelijk van hoe groot de rollade is. Daarom is het handig als je een vlees- of kookthermometer in huis hebt. Door de kerntemperatuur te meten, weet je of het vlees goed is. De kerntemperatuur voor een varkensrollade is 60 tot 63 graden voor licht rosé en 70 graden en hoger voor well done. Voor runderrollade geldt 50-52 graden rood (rare/saignant), 55-58 medium rare, 60-63 licht rosé, 65-67 medium well en 70 graden en hoger voor well done. Voor kip is het altijd 70 tot 72 graden, je wilt immers geen kip wat niet goed gaar is. Het sap wat eruit komt als je erin prikt moet helder zijn en niet roze.

Ingrediënten

 • 1 rollade (varkensfricandeau) van ca. 1 kilo
 • 8-10 teentjes knoflook
 • 5 à 6 takjes rozemarijn
 • 10 takjes tijm
 • 8 à 10 langwerpige plakken dungesneden spek
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zwarte peper
 • Materialen: keukentouw, braadpan, kook/vleesthermometer

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor 175 graden.
 2. Halveer de teentjes knoflook in de lengte. Ris van 2 takjes rozemarijn de naaldjes en van 5 takjes tijm de blaadjes.
 3. Verwijder het netje van de rollade. Maak met een scherp mesje gelijkmatig verdeeld 16 tot 20 inkepingen van ca. 2 cm diep in de rollade en steek in elke inkeping knoflook, rozemarijn en tijm. Bestrijk met olie en maal er peper over.
 4. Omwikkel de rollade volledig met het spek en bind gelijkmatig vast met keukentouw. Steek de rest van de takjes tijm en rozemarijn ertussen.
 5. Leg de rollade in een braadpan en bak in de oven in ca. 45 minuten gaar (zie tip bovenaan voor het meten van de kerntemperatuur). Neem de pan uit de oven en laat nog 5 minuten met het deksel op de pan rusten. Verwijder het touw en snijd de rollade in plakken.

Ook lekker:

Rosbief met kruidenkorst

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*