Romig stoofpotje met kipdijfilet, prei en tuinerwten

Romig stoofpotje met kipdijfilet, prei en tuinerwten

Omdat het half september is, begin ik weer zo’n beetje te denken aan meer herfstachtig eten. En zo zette ik in mijn weekplanning al een eerste stoofpotje op het menu; op het moment dat ik die planning maakte nog niet bewust van dat het deze week zomers warm zou worden! Maar goed, dit romige stoofpotje met kipdijfilet is gelukkig niet echt zware kost want de prei en tuinerwten makken het ook weer lekker zomers.

Wat eet je bij dit stoofpotje?

Omdat in dit stoofpotje al groenten zijn verwerkt hoef je er in principe geen extra groenten bij te maken. Wel kun je er eventueel een eenvoudige salade of een lekker frisse komkommersalade bij serveren. Laat het qua koolhydraten erbij een beetje afhangen van het weer. Ik vind het nu te warm voor stevige aardappelpuree of nog stevigere aligot. Gebakken aardappels vind ik nu bijvoorbeeld lekkerder en door de saus is dit ook zalig met pasta.

En mocht je je afvragen waarom ik kipdijfilet gebruik? Ten eerste omdat ik niet van kluiven hou dus voor mij geen kippenbouten (als ik al kip met bot eet, dan is het met mes en vork of ik pluk het als het om kleine kluifjes en vleugeltjes gaat 😉 ). Ten tweede omdat kipdijfilet nog wat vet heeft in tegenstelling tot kipfilet en vet komt het stoven ten goede want dan droogt de kip niet zo uit. En bovendien zijn kleinere kipdijfilets sneller gaar dan grotere kipfilets en kippenbouten (die uiteraard wel vet hebben).

Ingrediënten

  • 8 kipdijfilet
  • 2 à 3 preien
  • 250 gr tuinerwten, diepvries
  • Paar takjes peterselie
  • 75 gr crème fraîche
  • 1 el mosterd
  • 500 ml kippenbouillon
  • 3 el neutrale olijfolie
  • 25 gr boter
  • 3 el broodkruim
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote braadpan, rasp

Aan de slag!

  1. Halveer de prei in de lengte, spoel het zand eruit en snijd heel fijn. Kruid de kipdijfilet met zout en peper.
  2. Verhit olie en boter in een braadpan en bak de kipdijfilet snel om en om goudbruin. Het hoeft niet door en door gaar te zijn, als het maar een lekker kleurtje heeft. Neem de kip uit de pan.
  3. Doe de prei in de pan en laat al roerend wat slinken.
  4. Doe de kipdijfilet bij de prei in de pan. Voeg de bouillon toe en laat op laag vuur met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes sudderen.
  5. Neem de kip weer uit de pan, roer de crème fraîche, mosterd en tuinerwten door de prei en breng op smaak met zout en peper. Kip weer terug in de pan en nog zonder deksel laten pruttelen tot de saus wat is ingedikt.
  6. Zet ondertussen de bovengrill van de oven aan.
  7. Hak peterselie fijn en rasp de Parmezaanse kaas tot je van beide ca. 2 eetlepels hebt. Meng met het broodkruim en strooi over het stoofpotje. Zet de pan onder de grill tot het brood-kaasmengsel bruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*