Romige aardappel-preisoep met tomatentoast

Romige aardappel-preisoep met tomatentoast

Ik vond het weer eens tijd voor een lekkere pan soep! Eigenlijk was het de bedoeling dat deze aardappel-preisoep vegetarisch zou worden maar uiteindelijk heb ik toch kippenbouillon gebruikt omdat de smaak hiervan gewoon wat krachtiger is dan die van groentebouillon. Zeker omdat je ook nog room en melk toevoegt, wat de hartige smaak afzwakt. Voel je uiteraard vrij om de soep wel geheel vegetarisch te houden, of zelfs vegan met wat extra aanpassingen. Omdat ik het ook altijd lekker vind om iets extra’s bij soep te maken, heb ik deze keer gekozen voor pan con tomate, oftewel: tomatentoast.

Tomatentoast bij de aardappel-preisoep

De tomatentoast is wel geheel vegetarisch en vegan. Pan con tomate is een Spaanse hartige snack wat vaak als tapa wordt geserveerd. Het is geroosterd brood dat wordt ingewreven met rauwe knoflook en verse tomaat. Daarna wordt de toast besprenkeld met grof zout en een goede kwaliteit extra vergine olijfolie. Heel eenvoudig maar enorm smaakvol!

Veganisten weten uiteraard wel hoe je de aardappel-preisoep kunt aanpassen maar als je je nog aan het oriënteren bent hierbij wat tips. Groentebouillon kun je natuurlijk zelf trekken maar met bouillonblokjes ben je sneller klaar. Ik ben niet van de pakjes en zakjes maar wel fan van bouillonblokjes. Ik heb ze dan ook in enorm veel smaken in huis. Let er bij blokjes wel op dat er geen dierlijke sporen in aanwezig zijn, zoals ei of lactose. De boter is eenvoudig te vervangen door plantaardige margarine. Mijn advies is een product vrij van palmolie (i.v.m. desastreuze ontbossing van regenwoud), zoals de producten van The Flower Farm. Room en melk kun je vervangen door bijvoorbeeld Alpro suikervrije sojadrink en cuisine.

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 3 preien
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 liter kippen- of groentebouillon
  • 250 ml room
  • 250 ml volle melk
  • Verse bieslook
  • 50 gr boter + extra
  • 2 el bloem
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de tomatentoast:
  • Zie dit recept
  • Materialen: kookpan, zeef/vergiet, grote soeppan, koekenpan, staafmixer

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Halveer de preien in de lengte en snijd met groen en al in dunne halve ringen. Spoel goed af in een zeef of vergiet. Houd 2 volle handjes prei apart en zet opzij tot later. Snipper de ui en de knoflook grof.
  2. Kook de aardappels met wat zout net niet gaar. Giet af en laat droogstomen.
  3. Verhit ondertussen in een soeppan 50 gr boter, schep de grote hoeveelheid prei, ui en knoflook erdoor en laat ca. 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven tot ui en prei flink geslonken zijn. Roer de bloem erdoor en bak nog 2 minuten mee.
  4. Voeg de bouillon en 750 gram van de aardappels toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de rest van de aardappels in kleine blokjes.
  5. Verhit ondertussen een beetje boter in een koekenpan en fruit de achtergehouden prei tot het licht begint te kleuren. Voeg de aardappelblokjes toe en bak nog even mee.
  6. Neem de aardappel-preisoep van het vuur en pureer met de staafmixer. Zet weer terug op het vuur en roer de room en melk erdoor. Beng op smaak met zout en peper. Houd warm maar laat niet meer koken.
  7. Maak ondertussen de tomatentoast volgens recept. Kun je ook al eerder doen en op het laatst nog even in de oven leggen.
  8. Verdeel de aardappel-preisoep over diepe borden of kommen en garneer met de gebakken prei, aardappelblokjes en wat gehakte bieslook. Serveer met de tomatentoast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*