Romige cheddar soep met bier en krokant spek

Romige cheddar soep met bier en krokant spek

Net als bij de Alfredo soep die ik nog niet zo lang geleden maakte, moet je bij deze romige cheddar soep met spek niet aan je gezondheid denken maar wel aan dat verwarmende comfortgevoel zodra je de eerste hap neemt. Cheddar, spek, room en bier, je kan het gelijk toevoegen aan je heupomvang 😉 Wil je de soep een beetje gezonder maken, voeg dan gebakken blokjes paprika of gegaarde broccoli toe voor de vitamine C en andere gezondheidsvoordelen! Lekker met knoflookbrood erbij.

Bier in de cheddar soep

Yep, er gaat dus bier in deze soep! Hierdoor krijgt het een karakteristieke smaak. Ik heb nu gewoon blond bier gebruikt maar je kan dit voor een nog stevigere smaak ook doen met donker bier, bijvoorbeeld Guinness om het samen met de cheddar een beetje Brits/Iers te houden. Het overgrote deel van de alcohol in het bier verdampt wel tijdens het pruttelen maar als je liever echt geen alcohol in de soep wilt, neem dan alcoholvrij of vervang het door extra bouillon. Overigens geeft blond bier geen heel sterke biersmaak af maar zou je het weglaten, dan smaakt de soep wel weer anders (sowieso zouter).

En nog even dit: met cheddar bedoel ik hier echte, gerijpte cheddar, dus niet de plakjes smeltkaas. Al zijn die plakjes een guilty pleasure voor mij, voor deze soep wilde ik echte kaas. Smeltkaas mag natuurlijk wel, zeker als je op je budget moet letten. Tip: bij het Hollands Kaashuis bestel je echte rode cheddar in plakjes voor maar € 3,20 per kilo. Komen uiteraard wel verzendkosten bij maar bestel dan gewoon meer kaas als je je het kunt permitteren. Ze hebben echt ontzettend veel, ook allerlei andere producten.

Ingrediënten

  • 500 gr geraspte, gerijpte (rode) cheddar (meer mag ook)
  • 200 gr ontbijtspek
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 300 ml room
  • 250 ml bier (of extra bouillon)
  • 25 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: gebakken blokjes paprika of gegaarde broccoli
  • Materialen: grote braadpan, garde

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en knoflook fijn.
  2. Verhit de boter in een grote braadpan en bak hierin in batches de plakjes spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de ui in de pan en bak op matig vuur tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  4. Roer met een garde de bloem erdoor en laat 2-3 minuten garen.
  5. Voeg de bouillon, room en bier toe en laat 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot het dikker is. Wil je geen bier gebruiken, dan 250 ml extra bouillon.
  6. Verkruimel ondertussen het spek grof.
  7. Doe 450 gr van de cheddar in de soep en roer tot het gesmolten is. Roer vervolgens drie kwart van het spek erdoor en eventueel paprika of broccoli. Proef en breng op smaak met versgemalen peper. Zout is niet nodig omdat de kaas, bouillon en spek als zoutig zijn.
  8. Schep de cheddar soep in kommen en garneer met de rest van de cheddar en spek.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*