Romige garnalen en bacon soep (Keto)

Romige garnalen en bacon soep (Keto)

Tot voor kort had ik op zaterdag altijd een ‘broodje van de week’. Maar nu ik sinds ruim 10 jaar alleen weer een liefde in mijn leven heb, is dat nog incidenteel omdat hij een koolhydraatarm Keto dieet volgt en dus geen brood eet. De laatste tijd is het eerder in het weekend een ‘soep van de week’. Soms een soep die ik al online heb, en soms een nieuw recept. Zoals ook deze romige garnalen en bacon soep.

Garnalen en bacon

Om tijd te besparen geef ik voor deze soep gepelde rauwe garnalen aan. Maar als je de bouillon nog krachtiger van smaak wilt, neem dan garnalen met alles erop en eraan, dus ook de koppen. Begin dan eerst met de stappen 2 en 4 van deze bisque. Gebruik sowieso ook echt rauwe garnalen en niet de al voorgekookte (cocktailgarnalen). Voorgekookte geven minder smaak af aan de soep en worden bovendien te taai wanneer je ze nog even laat meesudderen.

Dan de bacon. Dit kun je ook vervangen door ontbijtspek. Bacon en ontbijtspek liggen dicht bij elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Als spek bacon wordt genoemd, dan bevat het relatief weinig vet. Dit wordt gesneden van het karbonadedeel van de rug van het varken. Het bestaat dan voor het overgrote deel uit vlees met een klein randje vet. Dan is er ook nog streaky bacon (langwerpige plakken spek of zoals je in de supermarkt ook de ronde, opgerolde vorm ziet). Dit wordt gesneden van het buikspek, wat meer vet bevat. Bij ons is dit bekend als ontbijtspek. Ook speklappen en spekreepjes worden van de buik gesneden. Het maakt op zich niet uit of je bacon of ontbijtspek gebruikt. Ontbijtspek of spekreepjes kun je uitbakken in eigen vet. Bij bacon moet je wel wat olie of boter in de pan doen omdat het anders sneller kan aanbakken. In het geval van dit recept bak je het spek krokant in de oven. De tijd is dan afhankelijk van of je bacon of ontbijtspek gebruikt, 10 tot 20 minuten.

Ingrediënten

 • 500 gr rauwe grote garnalen, gepeld
 • 100 gr bacon of ontbijtspek op kamertemperatuur
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1,5 liter vis- of garnalenbouillon
 • 250 ml room
 • 2 tl gerookt paprikapoeder
 • 25 gr boter of ghee
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen:

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Leg het ovenrooster op de bakplaat en verdeel bacon of ontbijtspek op het rooster. Bak het spek in 10 tot 20 minuten krokant. Neem uit de oven en en laat afkoelen op keukenpapier.
 2. Snipper ondertussen de ui en knoflook. Laat de boter smelten in een ruime pan en fruit de ui 5 minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee.
 3. Voeg de bouillon, room en paprikapoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Laat zachtjes koken tot de soep dikker begint te worden.
 4. Check ondertussen of de garnalen nog darmkanalen hebben en verwijder deze. Snijd de garnalen in stukjes.
 5. Verkruimel de bacon en voeg de helft met de garnalen toe aan de soep. Laat nog zachtjes sudderen tot de garnalen roze zijn.
 6. Schep de soep in kommen en garneer met de rest van de bacon.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*