Romige kippensoep met kerrie en rijst

Romige kippensoep met kerrie en rijst

Deze romige kippensoep met kerrie en rijst is eigenlijk een combinatie van mijn gewone kippensoep en romige kerriesoep met rijst. Iets eenvoudiger dan de kippensoep en weer bewerkelijker dan de kerriesoep. Als ik op social media een foto zou posten met de vermelding dat dit een combi van twee soepen is, dan krijg ik waarschijnlijk toch de vraag wat ik precies heb gedaan. Vandaar dat ik het heb uitgewerkt tot een nieuw recept 😉

Wist je dit over kippensoep?

Er wordt altijd gezegd dat als je verkouden bent of griep hebt, je kippensoep moet eten. Vraag het maar aan Joodse moeders, kippensoep wordt niet voor niets ‘Joodse penicilline‘ genoemd. Velen denken dat het een fabeltje is maar het is echt wetenschappelijk bewezen dat kippensoep helpt bij verkoudheid en griep. In de soep zit namelijk een stofje dat carnosine heet, een aminozuur met ontstekingsremmende werking wat ons immuunsysteem helpt tegen griep of verkoudheid. Je gaat van de soep zweten, je neus gaat open, slijm komt los en zelfs een zwakke maag kan kippensoep meestal verdragen. Dankzij het slijmoplossend vermogen kunnen virussen uit de luchtwegen worden weggehoest en weggesnoten. Het gaat dan wel om verse kippensoep gekookt met groenten zoals prei, ui, wortel, knoflook, selderij etc.

Ingrediënten

  • Hele kip of kippenbouten, in totaal ca. 1 kg
  • 1 grote prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 grote ui
  • Bosje selderij
  • 2 bekertjes slagroom
  • 2 volle handen (basmati) rijst
  • 25 gr roomboter
  • 2 el bloem
  • 6 el kerriepoeder, mild of pikant naar wens
  • 1 kruidenbuiltje voor kippensoep
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • Versgemalen zeezout en zwart peper
  • Materialen: soeppan, schuimspaan, zeef/vergiet

Aan de slag!

  1. Snijd het groen van de prei grof.
  2. Doe de kip in een soeppan met het groen van de prei, het bosje selderij, het kruidenbuiltje en een theelepel zout en schenk er 2 à 3 liter water bij. De kip moet net onder staan. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur ca. 2 uur zachtjes trekken met het deksel op de pan. Schep in het begin het schuim eraf met een schuimspaan.
  3. Snipper de ui, snijd het wit van de prei fijn en de wortel in piepkleine blokjes. Hak de knoflook fijn.
  4. Schep de kip uit de bouillon en leg op een bord of snijplank. Zeef de bouillon boven een grote kom. Pluk de kip in stukjes.
  5. Smelt de boter op matig vuur in de soeppan. Bak de ui, het wit van de prei en de wortel ca. 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Doe vervolgens de bloem erbij en bak al roerend en minuut mee.
  6. Voeg de kip, bouillon, bouillonblokjes, kerrie en rijst toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten al roerend zachtjes doorkoken.
  7. Roer de room erdoor en laat op heel laag vuur staan tot de rijst gaar is, maar zorg dat de soep niet meer kookt. Door de rijst (het zetmeel) wordt de soep dikker. Ben je uitgeschoten met de rijst en/of vind je de soep te dik, gebruik dan extra bouillon om ‘m weer wat te verdunnen. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*