Romige saus met brie en dragon voor bij vlees en gevogelte

Romige saus met brie en dragon voor bij vlees en gevogelte

Als je nog wat brie over hebt van een ander gerecht, kun je dat natuurlijk gewoon nog op brood of een toastje opeten. Maar het is ook heel lekker om in een romige saus met dragon en sjalot te verwerken! Vooral lekker bij vlees en gevogelte. Met het oog op de kerst maakte ik weer eens een fricandeaurollade met daarbij hasselback aardappels en geroosterde bospeen en daarbij heb ik dus deze romige briesaus gemaakt.

Brie

Ik denk dat brie bij ons wel het meest gegeten Franse kaasje is vanwege de zachte en romige smaak. Voor deze saus is het belangrijk dat je de witte schimmelkorst eraf snijdt want dat smelt niet goed en dan heb je stukjes in de saus. Heb je een aangesneden stuk brie, kijk en ruik dan of het nog goed is. Op het gelige deel kunnen weer nieuwe schimmels aangroeien. Dit kan dezelfde mat witte schimmel zijn als de korst maar het zeker weten doe je niet. Snijd het er daarom voor de zekerheid af als de brie verder nog goed ruikt (groene schimmel is uiteraard een no go!) Heeft de brie een ammoniakachtige geur, dan moet het de kliko in. Meer over brie lees je hier en hier.

Ingrediƫnten

 • 125 gr brie, op kamertemperatuur
 • 1 sjalotje
 • Paar takjes verse dragon (of 1 tl gedroogd)
 • 15 gr boter
 • 60 ml droge witte wijn
 • 125 ml room
 • 60 ml kippenbouillon
 • Witte peper
 • Materialen: sauspannetje

Aan de slag!

 1. Snipper het sjalotje heel fijn en hak dragon fijn tot ca. 1 eetlepel. Snijd de witte korst van de brie (dit gebruik je niet) en snijd de brie in kleine blokjes.
 2. Smelt de boter in een sauspannetje op laag vuur en fruit de sjalot tot deze zacht is. Laat niet bruin worden. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Laat even zachtjes doorkoken.
 3. Voeg de room en bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en roer met een garde de brie erdoor tot het gesmolten is. Zorg dat het niet hard meer doorkookt. Als de saus te dun is, dan nog wat brie toevoegen. Heb je dat niet meer, dan doet een maĆÆzenapapje wonderen.
 4. Roer de dragon erdoor en breng de saus op smaak met peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*