Romige wittewijnsaus voor bij vis

Romige wittewijnsaus voor bij vis

Ik ben een sucker voor een goede saus. Veel gerechten zijn pas echt af als ze zijn vergezeld door een heerlijk sausje. Of dat nou een goede gebonden jus bij een stukje vlees is, of een lekker romige saus bij vis. Misschien niet altijd de meest gezonde keuze, maar hey… je bent een Bourgondiër of niet 😉 Deze wittewijnsaus is overigens echt bedoeld voor bij vis omdat hij met een visfond (ingekookte visbouillon) wordt gemaakt en dus ook een vissige smaakt heeft. Echt zalig bij een stukje zalm, witvis en zelfs een lekkerbekje of kibbelingen. Overigens is deze saus vrij dun. Als je liever een wat dikkere saus hebt, maak dan een papje van een eetlepel maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de warme saus en laat nog heel kort op laag vuur al roerend indikken. Verder kun je ook experimenteren met verse groene kruiden, zoals dragon, kervel of dille. Als je kruiden wilt gebruiken, dan voeg je die tegelijk met de crème fraîche toe.

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 ml visfond
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 gr ijskoude boter, in klontjes
  • ½ el citroensap
  • Zout en witte peper
  • Materialen: sauspannetje, zeef, kom

Aan de slag!

  1. Breng in een sauspannetje de wijn met de sjalotjes aan de kook een laat op hoog vuur tot de helft inkoken.
  2. Voeg de visfond toe en laat 5 minuten koken op middelhoog vuur.
  3. Zeef de saus boven een kom en doe terug in de pan. Zet de pan terug op het vuur en breng de saus aan de kook.
  4. Zet het vuur laag en roer de crème fraîche met een garde door de saus tot een glad geheel.
  5. Neem de pan van het vuur en klop in één keer de klontjes boter snel door de saus zodat er een lichte binding ontstaat.
  6. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en peper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*