Ronde cake met verse pruimen, gember en amandelen

Ronde cake met verse pruimen, gember en amandelen

Ja hoor, het was weer eens zover! Ik heb er al eerder over geschreven; mijn hoogbejaarde buurman krijgt fruit van bezoekers (gepensioneerd dominee die oud-parochianen op bezoek krijgt) en geeft dit vervolgens op zondag aan mij wanneer ik zijn medicijnenbakjes weer voor de hele week gevuld heb (doe ik al zo’n twee jaar). En hij doet dan ook alsof het speciaal voor mij gekocht is maar ik weet beter šŸ˜‰ Deze keer kreeg ik weer pruimen in een zak van een groenteboer totaal niet bij ons in de buurt. Ik denk dat de pruimen ook best duur moeten zijn geweest aangezien de pruimentijd in ons land al lang voorbij is. Deze zijn dus vrijwel zeker geĆÆmporteerd. Anyway, inmiddels maak ik er een ‘sport’ van om van het gekregen fruit iets lekkers te maken en dit dan ook weer aan de buurman te geven šŸ˜‰ Met deze pruimen heb ik een ronde cake met ook nog gember en amandelen gemaakt.

Pruimen

Pruimen zijn het hele jaar verkrijgbaar maar Nederlandse oogst van juli tot en met september. In de andere maanden zijn ze geĆÆmporteerd. Nederlandse pruimen staan hoog aangeschreven omdat de kwaliteit van telen hier bijzonder hoog is. Gezond zijn ze ook want ze bevatten veel vezels, wat weer goed is voor de darmen, en verschillende vitaminen en mineralen zoals de vitaminen C, B1, B2, B3, B6, B11 (foliumzuur) en E en de mineralen calcium, magnesium, ijzer, zink, fosfor en kalium. Meer over pruimen lees je hier.

Ook lekker: tarte tatin van pruimen.

Ingrediƫnten

 • 5 Ć  6 grote rijpe pruimen
 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 50 gr amandelmeel
 • 100 gr witte basterdsuiker + extra om te bestrooien
 • 150 gr boter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
 • 3 eieren
 • 2 tl gemalen gember (djahĆ©)
 • 50 gr stemgember of ingelegde gember
 • Amandelschaafsel of hele amandelen
 • Snufje zout
 • Materialen: springvorm van ca. 22 cm, bakpapier, kom en handmixer of standmixer met kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden of 160 hete lucht. Doe een vel bakpapier op de bodem van de springvorm, maak de vorm dicht en vet de rand in met boter.
 2. Snijd de pruimen in kwarten en hak de gember grof.
 3. Doe de boter en suiker in een kom en mix tot een luchtig geheel.
 4. Voeg al mixend Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de eieren toe. Het geeft niet als het een beetje gaat schiften. Mix vervolgens meel, amandelmeel, gemalen gember en zout erdoor tot een glad beslag. Schep de helft van de gehakte gember erdoor. Giet het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig uit.
 5. Verdeel de pruimen met de snijkanten naar boven (druk ze licht in het beslag), de rest van de gember en amandelschaafsel of hele amandelen over het beslag. Zeef er nog wat suiker over.
 6. Bak de cake onderin de oven in ca. 45 minuten gaar. Check met een (houten) spiesje door deze in het midden van de cake te steken. Komt het spiesje er schoon uit, dan is de cake gaar.
 7. Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen voor je de springvorm verwijdert.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*