
Roomkaas-kruidendip (heksenkaas)
Heb jij wel eens heksenkaas gegeten? (Heks’nkaas zoals het origineel heet). Ik geef toe dat ik het echt heerlijk vind maar als je naar de lijst ingrediënten kijkt, dan komt het lang niet zo smakelijk meer over. Zelf een soortgelijke dip vers maken is helemaal niet moeilijk en bovendien zonder onnodige toevoegingen. Als je een schaaltje op tafel zet om mee te dippen of smeren, gaat het toch wel op dus het heeft geen conserveringsmiddelen en andere rommel nodig. Sjalot en bieslook, wat ik in mijn versie gebruik, komt niet voor in het origineel maar ik vind de dip hierdoor nog lekkerder.
Ingrediënten heksenkaas:
Plantaardige olie (raapzaad), water, 16% roomkaas [MELK, room (MELK), gemodificeerd zetmeel, microbieel stremsel, zuursel, zout, verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel)], 10% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, azijn, EIGEEL*, MOSTERD, 1% knoflook, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), specerijen, citroensapconcentraat, witte wijn concentraat, KIPPENEI-EIWIT*, maïszetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sacharine, sucralose), aroma. * van scharreleieren.
Vergelijk mijn ingrediënten en die hierboven en je keuze is al snel gemaakt toch?
Ingrediënten
- 150 gr verse roomkaas
- 60 gr mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 10 gr platte peterselieblaadjes
- 10 gr bieslook, grof gehakt
- 30 gr wit en een stukje groen van een prei
- ½ sjalotje
- 1 tl mosterd
- Citroensap
- Zout en versgemalen witte peper
- Materialen: foodprocessor
Aan de slag!
- Hak de bieslook en de sjalot grof. Snijd de prei fijn en kneus het knoflookteentje.
- Doe roomkaas, mayonaise, mosterd, knoflook, peterselie, bieslook, prei en sjalot in een foodprocessor en pureer/maal het geheel.
- Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.