Rucolapesto

Rucolapesto

Dit recept is er ook weer één in het kader van restjes opmaken. Als je alleen bent en een bak of zak rucola koopt voor een salade, dan blijft er nog behoorlijk wat over. En om nou een paar dagen achter elkaar rucola te eten… Maar gelukkig kun je van rucola ook een heerlijke pesto maken! Goed bewaard in een gesteriliseerd potje onder een laagje olijfolie, blijft het ook nog weken goed! Pesto maak je trouwens bij voorkeur in een vijzel, wat ik altijd doe. Het is wel wat werk, maar de pesto is dan veel aromatischer dan wanneer je het in een foodprocessor of met een staafmixer maakt en bovendien heb je betere controle over het eindresultaat. Gebruik je wel een apparaat, maal het dan niet te hard want de pesto moet nog wel wat textuur houden en geen babyhapje worden.

Ingrediënten

 • 100 gr rucola
 • 2 teentjes knoflook
 • 30 gr Pecorino
 • 30 gr Parmezaanse kaas
 • 40 gr pijnboompitjes
 • 100 ml extra vergine olijfolie
 • Citroensap
 • Snufje grof gemalen zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddel: rasp, koekenpan, vijzel of foodprocessor

Aan de slag!

 1. Rasp de kazen en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
 2. Als je met de vijzel werkt, begin dan met het fijnstampen van de knoflook en pijnboompitjes met een snufje zout. Vervolgens ga je de rucola plukje voor plukje erdoor stampen. Omdat rucola vrij grof is, kun je het eventueel alvast grof voorhakken.
 3. Daarna volgt de kaas. Gebruik niet alles in één keer maar proef tussendoor. Later kun je eventueel nog wat meer toevoegen. Als laatste roer je de olie er beetje bij beetje door tot je de juiste textuur hebt. Mogelijk heb je niet alle olie nodig.
 4. Met de foodprocessor: doe de rucola, pijnboompitjes en knoflook in de foodprocessor en maal kort op half vermogen.
 5. Voeg de kazen toe en zet de machine weer aan op laag vermogen. Net als met een vijzel, niet alle kaas in één keer.
 6. Voeg terwijl de machine draait door de vulopening de olie in een dun straaltje toe en laat draaien tot een massa met nog wat textuur. Ook hierbij geldt dat je mogelijk niet alle olie nodig hebt.
 7. Breng de pesto op smaak met citroensap en peper en laat een half uurtje staan. Proef en breng eventueel nog wat meer op smaak met kaas en/of knoflook.

Tip: Pesto kun je prima tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje. Schenk er dan een laagje olijfolie op om de pesto te ‘verzegelen’ en sluit lichtdicht af. Na openen kun je de pesto dan het beste binnen een week opmaken. Verdeel het desnoods in een paar heel kleine potjes.

Zie ook: klassieke verse pesto 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*