Rucolatapenade

Rucolatapenade

Deze tapenade is ontstaan om een halve zak rucola op te maken. Olijven (koop ik wekelijks bij de Turk), kappertjes en knoflook heb ik altijd in huis, dus zo ontstond deze heerlijke rucolatapenade. Vaak wordt gedacht dat tapenade uit Spanje komt, maar dat is dus niet zo. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk, de Provençe om precies te zijn. Traditioneel bestaat tapenade uit zwarte olijven, kappertjes en olijfolie, waar later ook andere ingrediënten aan werden toegevoegd. Volgens wijlen culinair journalist Johannes van Dam dateert de vroegst bekende publicatie van het recept van rond 1895. Dat recept bevatte naast olijven en kappertjes ook ansjovis en tonijn, de klassieke tapenade zoals wij dat nu nog steeds kennen.

Tegenwoordig worden heel veel grof gemalen smeersels tapenade genoemd, die vaak nog maar weinig op het oorspronkelijke recept lijken. Zoals dus ook deze rucolatapenade of bijvoorbeeld tomatentapenade.

Tapenade bewaren

In een gesteriliseerd (weck)potje houd je tapenade met daarop een laagje olie zeker een week of twee goed in de koelkast. Gebruik wel een brandschoon lepeltje als je er iets uitschept en reinig het lepeltje eerst wanneer je er nog wat uit wilt scheppen. Schenk er vervolgens weer een dun laagje olijfolie op voordat je de pot weer afsluit en in de koelkast zet. Als de randen van het potje vies zijn geworden, veeg die dan ook eerst goed schoon met keukenpapier voordat je het potje weer afsluit. Na opening is de tapenade nog beperkt houdbaar. Ga af op je neus en op de kleur.

Ingrediënten

  • 40 gr rucola
  • 100 gr olijven; zwart, groen of mix naar wens
  • 2 el kappertjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie; mild of extra vergine naar wens
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: keukenmachine

Aan de slag!

  1. Heb je olijven met pit, ontpit deze dan.
  2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal heel kort en niet te hard. De tapenade moet echt nog wat textuur hebben en niet tot babyhapje gemalen worden.
  3. Breng de rucolatapenade op smaak met zout en peper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*