Sajoer lodeh – groenten in kokossaus

Sajoer lodeh – groenten in kokossaus

Gister deelde ik mijn recept voor daging smoor, een Indisch stoofvleesgerecht. Maar als ik Indisch kook, blijft dat meestal niet bij één gerechtje met rijst. Zeker niet als het hoofdgerecht vlees is, dan moet er iets van groenten bij. Dat kan heel simpel atjar ketimoen zijn, maar deze keer wat uitgebreider: sajoer lodeh.

Sajoer lodeh

Sajoer (sayur) betekent groente en lodeh zachtgekookt, met andere worden: zachtgekookte groenten. Het is een bijgerecht van gemengde groenten in een saus van kokos en bouillon. Welke groenten je gebruikt maakt op zich niet zo heel veel uit, als het maar wel stevige groenten zijn. Eigenlijk is elke authentieke sajoer een sajoer lodeh omdat in Indonesië groenten eerder rauw dan heel zacht gekookt worden gegeten. In dit geval moet je het dan ook eerder als beetgaar zien. Vandaar ook stevige groenten zodat ze nog wat bite houden. Ik heb nu Chinese kool, sperziebonen, bloemkool, wortel en taugé gebruikt. En ook nog tempeh maar dat is optioneel.

Ingrediënten

  • ½ Chinese kool
  • 400 gr sperziebonen
  • 400 gr bloemkool
  • 2 winterwortelen
  • 200 gr taugé
  • 200 gr tempeh (optioneel)
  • 2 blaadjes daun salam (Indische laurier)
  • ¾ blok santen
  • 1 kippen- of groentebouillonblokje
  • 4 el zonnebloem- of arachideolie
  • Zout
  • Voor de boemboe:
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 kemirinoten
  • 1 ½ tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 tl laos
  • 1 tl koenjit (kurkuma)
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal
  • Materialen: maatbeker, grote kookpan, wadjan, vijzel of keukenmachine

Aan de slag!

  1. Snijd de kool fijn en de wortelen en tempeh in blokjes. Halveer de sperziebonen en snijd de bloemkool in kleine roosjes. Los de santen op in een liter kokend water.
  2. Breng een grote pan water aan de kook en kook de bloemkool, sperziebonen en wortelen ca. 5 minuten. Ze moeten zachter zijn maar niet té zacht. Giet af.
  3. Snipper ondertussen voor de boemboe de uien en knoflook en rooster de kemirinoten een paar minuten in een droge wadjan tot ze lichtbruin zijn. Wrijf dit samen met de rest van de ingrediënten tot een pasta in een vijzel of maal in een keukenmachine.
  4. Verhit de olie in de wadjan en fruit de boemboe met de hele blaadjes daun salam 2 minuten. Giet de santen erbij en breng aan de kook. Voeg de tempeh en het bouillonblokje toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Voeg de wortel, bloemkool en bonen toe en proef of er zout bij moet. Laat weer ca. 5 minuten pruttelen. Voeg op het laatst de kool en taugé toe en laat nog even meewarmen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*