Salade lyonnaise

Salade lyonnaise

De Franse salade niçoise ken je vast wel, die staat in heel veel eetgelegenheden op de kaart. Maar ken je ook de salade lyonnaise? Eenvoudiger in het aantal ingrediënten maar even zo lekker! De salade lyonnaise is één van de meest populaire salades in Franse bistro’s en restaurants. In Lyon, waar de salade zoals de naam het al zegt vandaan komt, vind je de salade vooral op de kaart van bouchons, kleine eetgelegenheden die gespecialiseerd zijn in comfort food, zoals soep, stoofpotjes, worsten, kazen etc. Heerlijk als lunch, voorgerecht of maaltijdsalade.

Qua moeilijkheidsgraad heb ik dit recept twee sterren gegeven en dat is puur omdat je eieren moet pocheren. Als je dit nog nooit hebt gedaan, dan kan het zijn dat het niet in één keer lukt. Echter oefening baart kunst! Vind je het pocheren echt lastig, dan kun je ook zachtgekookte eitjes gebruiken. Scheelt ook weer in tijd, want die kun je allemaal tegelijk koken.

Ingrediënten

 • 225 gr friséesla
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 4-6 langewerpige plakken ontbijtspek
 • 4 heel verse eieren
 • 4 dikke sneden witbrood of 2 pistoletjes (mag oud zijn)
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 tl Dijon mosterd
 • 1 tl gewone witte azijn
 • 1 el boter
 • Olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, kleine kookpan, schaaltje, schuimspaan

Aan de slag!

 1. Snijd het brood in blokjes. Verwarm een eetlepel olijfolie met de boter op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en bak deze licht aan. Voeg de broodblokjes toe en bak deze knapperig en bruin in ongeveer 5 minuten. Schud regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.
 2. Snijd het spek in reepjes en bak deze zonder boter of olie in de koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Laat het vet in de pan.
 3. Breng voor het pocheren van de eieren in een kleine pan een laagje water (ca. 5 cm) aan de kook met de gewone witte azijn. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit goed bij elkaar blijft.
 4. Breek een ei in een schaaltje, de dooier moet heel blijven. Draai het vuur onder de pan lager tot er enkel nog kleine belletjes in het water te zien zijn. Roer flink door het water tot er een draaikolkje ontstaat. Zodra het kolkje bijna stil is, laat je rustig een ei in het midden glijden. Het is de bedoeling dat het ei nog met het water meedraait. Pocheer het ei 3 tot 4 minuten. Schep het ei met een schuimspaan uit het water en leg op een stukje keukenpapier. Doe dit ook met de overige eieren.
 5. Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel van het bakvet van het spek, witte wijnazijn en mosterd. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Scheur de sla in kleinere stukjes en vermeng met de dressing. Verdeel de sla over vier borden en garneer de croutons en de spekjes over de sla. Snijd de loshangende stukjes van de eieren eraf. Leg op elke salade een ei en bestrooi met peper en zout. Serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*