Salade met aardappel, bleekselderij, kaas en spekjes

Salade met aardappel, bleekselderij, kaas en spekjes

Het is nu 2 januari en ik ben echt even klaar met al het eten, hapjes en veel teveel wijn. Na de kerst ga ik steevast over op eenvoudig, zoals soep of een simpele pasta. En dan is het alweer oudejaarsdag en zit je wéér met een tafel vol oliebollen, appelflappen, bitterballen en hapjes en eet je de dag erna weer de restjes. Dus dan is het op de dagen na nieuwjaar voor mij altijd simpel en laag in calorieën. Nu dus deze heerlijke maaltijdsalade met aardappel, bleekselderij, kaas en spekjes.

Overigens had ik alles hiervoor gewoon in huis! Aardappel, bosui en komkommer heb ik standaard in huis, bleekselderij had ik nog over van tomatensoep, er was nog een stukje oude kaas en een half bakje spekjes over van de feestdagen en er stond nog een dichte pot Amsterdamse uitjes in de voorraadkast. En zo ontstond dus deze heerlijke salade!

Bleekselderij is heel gezond!

Bleekselderij zit boordevol vitaminen en mineralen. Vooral vitamine K is goed vertegenwoordigd, per 100 gram maar liefst 36 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine K is gunstig voor de bloedstolling en aanmaak van botten. Ook bevat bleekselderij veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine A (beiden 9% ADH per 100 gram), 5 procent vitamine C en ook nog wat vitamine B2 en B5 (3,5% en 2,5% ADH). Heb je een hoge bloeddruk, dan zou je zeker vaker bleekselderij moeten eten. 100 gram bleekselderij bevat namelijk 7,5 procent kalium ADH per 100 gram en van kalium weten we dat het bloeddrukverlagend werkt. Verder bevat het nog andere mineralen, waaronder calcium, en het aminozuur tryptofaan. Deze laatste zorgt voor de aanmaak van melatonine en serotonine in het lichaam. Van melatonine slaap je beter en serotonine zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Ingrediënten

 • 4 grote vastkokende aardappels
 • 4 stengels bleekselderij
 • 3 bosuitjes
 • Amsterdamse uitjes (of zilveruitjes)
 • ¼ komkommer
 • 150 gr oude kaas
 • 250 gr spekreepjes
 • 2 el yoghurt
 • 2 el mayonaise
 • 2 tl grove mosterd
 • Bieslook
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, vergiet, koekenpan, schaal

Aan de slag!

 1. Breng een pan water aan de kook met wat zout. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en doe ze pas in de pan als het water kookt. Laat ca. 8 minuten koken. De blokjes moeten nog stevig genoeg zijn zodat je ze om kan scheppen zonder dat ze uit elkaar vallen. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken en volledig afkoelen.
 2. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan zonder boter of olie krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Schil de draden van de bleekselderij en snijd in plakjes. Snijd de bosui schuin in ringetjes en de kaas in blokjes. Halveer de komkommer in de lengte (met of zonder schil naar wens) en schraap de zaadjes eruit. Snijd de komkommer brunoise (piepkleine blokjes). Snijd zoveel bieslook fijn tot je een volle eetlepel hebt.
 4. Klop in een schaal een dressing van de yoghurt, mayonaise, mosterd en bieslook en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappel, bleekselderij, bosui, kaas, komkommer, spekjes en een hoeveelheid Amsterdamse uitjes naar wens door de dressing.
 5. Verdeel de aardappelsalade over borden en serveer eventueel met wat vers, knapperig stokbrood.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*