
Salade met aardbeien en groene asperges
Ik heb al vaker geschreven dat ik geen liefhebber ben van fruit in mijn eten. Maar ik bedoel dan met name in warm eten want bepaalde soorten fruit in een salade vind ik dan weer wel lekker. Zo ben ik dol op de combinatie van watermeloen met feta en heb ik recent ook nog frambozen in een salade gebruikt. Deze keer was het de beurt aan aardbeien in combinatie met blauwe kaas, groene asperges, bleekselderij en komkommer. Aardbeien met blauwe kaas komt misschien gek over maar die combi is echt superlekker!
Aardbeien, groene asperges en blauwe kaas
Aardbeien zijn weer vol in het seizoen van eigen bodem. Ik koop ze ook echt alleen als het echt het seizoen van Nederlandse teelt is. De rest van het jaar komen ze uit het buitenland en dat betekent meer CO2-uitstoot. Nou is het ook weer niet zo dat ik daarbij op alles let want bepaalde producten zijn nou eenmaal niet van eigen bodem verkrijgbaar. Maar daar waar ik kan, let ik er zeker op. Dan de groene asperges. Op dit moment is het ’t seizoen voor witte en die kan je uiteraard ook prima gebruiken, alleen heb je er dan wel meer werk aan omdat je ze moet schillen en ze moeten langer koken. Groene zijn jaarrond verkrijgbaar en ja, die komen wel voornamelijk uit het buitenland. In ons land worden ze geteeld van begin februari tot eind juni. Tot slot de blauwe kaas. Het maakt niet uit welke je gebruikt, kies gewoon naar jouw smaak. Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn feta of zachte geitenkaas een prima alternatief.
Ingrediënten
- 100 gr aardbeien
- 200 gr groene asperges
- 50 gr gemengde sla
- ½ komkommer
- 2 stengels bleekselderij
- 100 gr blauwe kaas
- Voor de dressing:
- 1 el balsamicoazijn
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 tl grove mosterd
- 2 tl honing
- Peper en zout
- Materialen: kookpan, vergiet/zeef, dunschiller of kaasschaaf, maatbeker of shaker
Aan de slag!
- Breng een pan water aan de kook en kook de asperges in ca. 3 minuten beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
- Halveer de aardbeien en schaaf de komkommer in linten. Snijd de bleekselderij in boogjes en de asperges in 2 of 3 stukjes afhankelijk van de grootte.
- Maak de dressing in een maatbeker of shaker.
- Verdeel de sla over borden en daarover aardbeien, asperges, komkommer en bleekselderij. Verbrokkel de blauwe kaas erover en besprenkel met de dressing.