Salade met garnalen, bleekselderij, dille en pasta

Salade met garnalen, bleekselderij, dille en pasta

Laatst maakte ik smørrebrød met garnalen maar ik had best nog veel over van de zak die ik had gekocht. Dus die heb ik nu verwerkt in een salade met bleekselderij, dille en pasta. Lekker als maaltijdsalade maar nu in de zomer ook een leuk bijgerecht voor bij de barbecue! Weer eens wat anders dan een aardappelsalade of gewone salade.

Garnalen

Omdat je de garnalen voor dit broodje verhit, raad ik aan om echt rauwe garnalen te gebruiken. Grotere garnalen die al roze zijn en je vaak als cocktailgarnalen in de koeling van de supermarkt ziet, zijn al gekookt. En als je gekookte garnalen nogmaals gaat verhitten, worden ze hartstikke taai en rubberachtig. En je hoeft echt niet naar de visboer voor rauwe garnalen, want je vindt ze in de supermarkt ook gewoon in de diepvries. Zowel gepeld als ongepeld, bijvoorbeeld van Vismarine of Klaas Puul. Ik koop altijd ongepelde want dat scheelt weer werk. Wel altijd nog even checken of de garnalen nog een darmkanaal hebben want je wilt geen garnalenpoep eten. Ik tenminste niet!

Ingrediënten

  • 500-600 gr grote rauwe garnalen, gepeld
  • 200 gr grove pasta
  • 2 à 3 stengels bleekselderij
  • 2 kropjes baby romaine (little gem)
  • Verse dille
  • 1 (biologisch) citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 150 ml room
  • 3 el suiker
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, fijne rasp, schuimspaan, kom

Aan de slag!

  1. Kook de pasta in gezouten water beetgaar, giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
  2. Check of de garnalen nog darmkanalen hebben. Zo ja, deze verwijderen. Boen de citroen schoon. Ook als deze biologisch is want je weet nooit wie er allemaal met hun handen aan hebben gezeten 😉 Rasp de schil en pers de helft van de citroen uit. Plet de knoflook.
  3. Doe azijn, citroenrasp en sap, suiker, knoflook, chilivlokken en ruim zout met 1,5 liter water in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat heel even doorkoken, neem dan de pan van het vuur en doe de garnalen erbij. Laat ca. 3 minuten staan tot ze roze zijn. Schep de garnalen met een schuimspaan uit het vocht en laat minstens 10 minuten afkoelen in de koelkast.
  4. Schil ondertussen de bleekselderij en snijd in dunne halve maantjes. Hak dille fijn tot je ca. 3 eetlepels hebt.
  5. Meng in een kom de garnalen met de pasta, bleekselderij, room, dille, sap van de andere helft van de citroen en breng op smaak met zout en peper.
  6. Trek de blaadjes baby romaine los en verdeel over een serveerschaal of borden. Schep de garnalen erop en garneer met nog wat extra dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*