Salade met gegrilde groenten en carpaccio

Salade met gegrilde groenten en carpaccio

Ik vond het weer eens tijd voor een maaltijdsalade maar wilde niet teruggrijpen naar een eerder gemaakte salade. Ik moet jullie immers ook blijven inspireren met nieuwe recepten. En mezelf trouwens ook, want ik wil echt niet week in week uit hetzelfde eten. Al heb ik natuurlijk wel favorieten die ik wat vaker eet, maar die hebben we allemaal wel. Anyway, voor vandaag is het deze salade met carpaccio en gegrilde courgette en aubergine geworden. Je kunt er uiteraard ook nog andere groenten aan toevoegen die zich mooi laten grillen, zoals reepjes paprika of dunne plakjes biet. Ik heb dat nu niet gedaan, puur omdat ik geen paprika lust en verse bieten kon ik nu even niet vinden, enkel de voorgekookte in vacuümverpakking. Die vind ik prima om in grovere stukken te roosteren in de oven, maar niet om ze in plakjes te grillen.

Ingrediënten

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 75 gr rucola
 • 250 gr rundercarpaccio
 • 2 el pijnboompitjes
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 4 el milde olijfolie
 • Extra vergine olijfolie
 • ½ el balsamicoazijn
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kommetje, bakkwastje, koekenpan, kom, dunschiller of kaasschaaf

Aan de slag!

 1. Meng in een kommetje de milde olijfolie met wat zout en peper.
 2. Snijd de courgette en de aubergine in schuine plakken van ca. 4 mm. Leg de plakjes op een bord tussen velletjes keukenpapier om wat vocht eruit te laten trekken.
 3. Verhit ondertussen de grillpan op hoog vuur. Om te testen of de pan heet genoeg is, spetter je er wat water op. Als de druppeltjes direct verdampen, dan kun je beginnen met grillen.
 4. Bestrijk zoveel plakken courgette als in de pan kunnen (zonder overlap) aan één kant met de olie en leg ze met de oliekant in de pan. Bestrijk ze dan aan de bovenkant direct ook met olie. Grill ze ca. 2 minuten tot ze mooie grillstrepen hebben en draai ze dan om. Grill de andere kant ook ca. 2 minuten. Leg de gegrilde plakken op een bord. Herhaal dit met alle courgette en vervolgens ook met de aubergine. De groenten mogen afkoelen. Eet je ze liever lauwwarm, houd ze dan op lage temperatuur (max. 80 graden) warm in de oven.
 5. Terwijl je de groenten grilt, rooster je de pijnboompitjes in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
 6. Meng in een kom 3 eetlepels extra vergine olijfolie met de balsamicoazijn en breng op smaak met zout en peper. Schep de rucola erdoor.
 7. Verdeel de rucola en de groenten over 4 borden. Stop de plakjes carpaccio er in plukjes tussen en besprenkel licht met nog wat extra vergine olijfolie.
 8. Strooi de pijnboompitjes over de salades en schaaf er met een dunschiller of kaasschaaf wat Parmezaan over.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*