Salade met geitenkaas, rauwe ham en frambozen

Salade met geitenkaas, rauwe ham en frambozen

Eigenlijk ben ik niet heel erg een liefhebber van fruit in mijn eten. Maar dat is met name in warm eten, in een salade vind ik het dan wel weer best lekker. Zo ben ik dol op op watermeloen met feta en zwarte olijven en eet dat ook regelmatig in de zomer. Voor deze salade met geitenkaas en rauwe ham als zondagse lunch heb ik frambozen gebruikt voor in de dressing maar ook ter garnering. Niet geheel keto voor mijn lief maar in het weekend mag hij van zichzelf een klein beetje smokkelen 😉

Geitenkaas, rauwe ham en frambozen

Voor deze salade heb ik geitenkaas bolletjes gebruikt. De meeste supermarkten verkopen dit wel, hetzij van een huismerk of van Bettine. Maar schijfjes zachte geitenkaas kan natuurlijk ook, dan verbrokkel je dat gewoon. Fruit is een no-go binnen het keto dieet omdat fruit suikers bevat. En al zijn het natuurlijke fruitsuikers, het zijn nog steeds koolhydraten. Rood fruit, dus ook frambozen, is echter gelimiteerd toegestaan. De 125 gram frambozen in deze salade is echter al teveel volgens de richtlijnen. Eigenlijk mag je hierbij maar 30 gram en dat is in dit geval dus eigenlijk alleen in de dressing. Twee à drie extra frambozen ter garnering is dan ook echt het uiterste. Wat betreft de rauwe ham maakt het niet uit welke soort uit welk land je gebruikt. Ik had nu Serranoham maar het had net zo goed Parmaham, prosciutto crudo of Schwarzwälder Schinken kunnen zijn. Een eet je vegetarisch maar wel kaas, dan laat je de ham gewoon weg.

Tip: vind je verse frambozen te duur? Je vindt ze in elke supermarkt ook in de diepvries en dan heb je voor vrijwel hetzelfde geld een dubbele hoeveelheid. Vooral voor de dressing zijn deze echt prima. Ook wel ter garnering maar ze zien er ontdooid wel een beetje anders uit dan verse. 

Ingrediënten

  • Zakje (ca. 80 gr) gemengde sla
  • 100 gr geitenkaas (bolletjes)
  • 50 gr rauwe ham
  • 100 gr frambozen
  • Paar radijsjes
  • Handje noten, naar wens
  • Voor de dressing:
  • 25 gr frambozen
  • 1 klein sjalotje
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 60 ml appelazijn
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor of blender, mandoline, kom

Aan de slag!

  1. Begin met de dressing en snipper het sjalotje hiervoor heel fijn. Doe de frambozen, rozemarijn, azijn en olie in een foodprocessor of blender en mix tot de frambozen gepureerd zijn. Meng sjalot erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  2. Schaaf of snijd de radijsjes in heel dunne plakjes en scheur de rauwe ham in stukjes.
  3. Meng de sla met de driekwart van de dressing, frambozen, ham en radijs en verdeel over borden of kommen. Top met de geitenkaas en noten en druppel de res van de dressing erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*