Salade met gyros kipreepjes en feta (Keto)

Salade met gyros kipreepjes en feta (Keto)

Deze salade met gyros kipreepjes en feta is niet op basis van een klassieke Griekse salade maar het komt in de buurt. De klassieke bestaat namelijk uit tomaten, komkommer, rode ui, Kalamata olijven en feta. Deze salade, die ik als koolhydraatarme Keto lunch voor mijn lief maakte, bestaat verder uit ijsbergsla, komkommer, radijs, bleekselderij en groene olijven.

Gyros

Gyros is denk ik wel het bekendste Griekse vleesgerecht. Ik vind het al lekker traditioneel in een pita met uien en friet, maar het is ook heerlijk om er iets anders mee te doen en er een complete lunch maaltijd van te maken, zoals deze salade. Nu is deze gyros van kipreepjes natuurlijk maar een benadering van de echte. Sowieso wordt gyros normaal gemaakt van varkensvlees en niet van kip (maar soms ook weer wel) en het wordt net als döner kebab gemaakt op een verticaal spit. Maar ja, die hebben we nou eenmaal niet standaard in huis.

De gyros kruiden en specerijenmix maak ik overigens altijd zelf op voorraad in een potje. Een beetje keukenprinses of prins heeft namelijk alle benodigde kruiden en specerijen denk ik wel in huis. Het is ook veel gezonder. Als ik kijk naar een zakje mix van Silvo, dan bevat dat heel veel zout maar ook glucose (suiker). Het totale gehalte aan kruiden en specerijen is slechts 53 procent. Kun je nagaan wat het verder bevat aan onnodige toevoegingen! Zelf maken is zo gedaan en tenminste helemaal puur.

Ingrediënten

  • 2 kipdijfilets
  • 2 tl gyros kruidenmix (recept)
  • 150 gr feta of witte kaas
  • 2 stengels bleekselderij
  • Handje radijs
  • ¼ komkommer
  • Handje zwarte of groene olijven
  • Paar bladeren ijsbergsla
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Voor de dressing:
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 30 ml rode wijnazijn
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: 2 kommen, koekenpan, optioneel: mandoline

Aan de slag!

  1. Snijd de kip in reepjes en meng ze in een kom met de gyros kruidenmix. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip al omscheppend gaar.
  2. Snijd of schaaf ondertussen de bleekselderij in boogjes, de radijs in plakjes en de olijven in ringetjes. Snijd de komkommer in blokjes. Leg de bladeren ijsbergsla in elkaar, rol op en snijd fijn.
  3. Klop de dressing in een kom en schep de sla, bleekselderij, radijs, komkommer en olijven erdoor.
  4. Verdeel de salade over 2 borden, daarover de gyros kipreepjes en verbrokkel tot slot de feta erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*