Salade met kikkererwten, gegrilde ui en wortel

Salade met kikkererwten, gegrilde ui en wortel

Ik eet graag maaltijdsalades en als er nog wat overblijft is dat de volgende dag nog lekker als lunch. Daarnaast ben ik dol op kikkererwten. Ze zijn vrij neutraal van smaak en daarom zo lekker te combineren met andere smaken. Bovendien vullen ze goed. Omdat ik ze al een tijdje niet had gegeten, werd het weer eens tijd maar ik wilde niet terugvallen op iets wat ik al vaker heb gemaakt. Het moest weer iets nieuws worden en dat is dus deze salade met kikkererwten, gegrilde ui en gegrilde wortel geworden. De kikkererwten heb ik nu trouwens een keer zelf gekookt maar die moet je eerst 24 uur laten weken en daarna nog minstens een half uur laten koken. Volgende keer neem ik gewoon weer een blik. Daar zit wel zout in maar dat doe ik er evengoed toch bij.

Let op! Dit recept is voor twee porties. Eén portie is voor mij voldoende als maaltijdsalade maar voor grotere eters is het eerder geschikt als lunchsalade. En anders kun je de hoeveelheid eenvoudig verdubbelen.

Voedingswaarde van kikkererwten

Kikkererwten zijn hartstikke gezond. Ze zijn een bron van eiwitten, ijzer en B-vitamines en daarom ook zo goed als vleesvervanger. Bovendien bevat deze peulvrucht een hoog gehalte tryptofaan, een aminozuur wat niet door je eigen lichaam wordt aangemaakt en alleen uit voeding gehaald kan worden. Tryptofaan maakt serotonine en melatonine aan in je lichaam, en het is bekend dat serotonine je stemming verbetert en melatonine ervoor zorgt dat je beter slaapt. Bovendien zijn kikkererwten een bron van vezels en trage koolhydraten.

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (400 gr uitlekgewicht)
  • 100 gr sla of spinazie
  • 1 grote (rode) ui
  • 1 winterwortel
  • 5 à 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: harde kaas (bijv. oud, Pecorino of Parmezaan)
  • Materialen: zeef/vergiet, schaaf, kom, grillpan

Aan de slag!

  1. Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken. Pel de ui en snijd in 8 partjes. Schil de wortel en schaaf in de lengte in dunne repen. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes.
  2. Klop in een kom een dressing van de extra vergine olijfolie, citroensap en 1 lepel water. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit een grillpan en bestrijk met een beetje olie. Grill eerst de partjes ui (ze vallen uit elkaar) en daarna de wortel aan beide kanten tot ze mooie grillstrepen hebben.
  4. Meng de kikkererwten, tomaatjes en de wortelrepen door de dressing.
  5. Verdeel de sla of spinazie over 2 borden en daarover het kikkererwtenmengsel. Leg daarop de partjes gegrilde ui en schaaf er eventueel nog wat kaas over.

Meer recepten met kikkererwten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*