Salade met krieltjes, bleekselderij en kappertjesdressing

Salade met krieltjes, bleekselderij en kappertjesdressing

Op het moment van dit schrijven is het dinsdag 17 maart 2020 en Nederland is in lock-down vanwege het Corona virus. Supermarkten zijn half leeg omdat mensen als idioten tegen alle oproepen in aan het hamsteren zijn (ik persoonlijk vind dit niet zo sociaal…) Nou kook ik vaak teveel en heb ik een flinke vriezer, dus gelukkig is er eten in huis. Maar als je een website als deze hebt, wil je toch elke week een aantal nieuwe recepten posten. Nou had ik nog bleekselderij, bieslook en bosuitjes en de ingrediënten die ik heb gebruikt voor de kappertjesdressing heb ik sowieso standaard in de voorraad. De ongeschilde krieltjes – nieuwe oogst – erbij voor deze salade kon ik gelukkig wel bemachtigen.

Wist je dit over krieltjes?

Koop je wel eens van die heel kleine geschilde mini krieltjes, naturel of gekruid, in de supermarkt? Dat zijn dus meestal helemaal geen krieltjes maar gewoon gesneden aardappels. Ik las dat een tijdje terug op het AD. Echte krieltjes zijn weliswaar ook klein, maar toch een stuk groter dan de minivariant. Overigens zie je grotere krieltjes meestal ook wel geschild in het koelvak; je ziet het verschil omdat ze groter en onregelmatiger van vorm zijn. Maar na het lezen van het artikel rijst bij mij de twijfel. Misschien zijn dat ook wel kleiner gesneden andere aardappelsoorten. Wil je echt zeker zijn dat je echte krieltjes hebt, koop dan de ongeschilde. Nieuwe oogst (rond deze tijd van het jaar) heeft maar een heel dun schilletje en weinig plekjes. En die hoef je helemaal niet te schillen want ze zijn juist met schil lekker.

Ingrediënten

  • 500 gr krieltjes met schil
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 bosuitjes
  • Rucola
  • Bundeltje bieslook
  • Voor de kappertjesdressing:
  • 2 el kappertjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el witte wijnazijn
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, schaal

Aan de slag!

  1. Was de krieltjes in koud stromend water. Kook ze in ca. 15 minuten in gezouten water gaar. Giet af, spoel met koud water en laat afkoelen.
  2. Schil de draden van de bleekselderij en snijd ze in boogjes. Snijd de bosuitjes schuin in stukjes van ca. 3 cm en snijd de bieslook fijn.
  3. Klop in een schaal een dressing van de olie, azijn, knoflook uit de pers, oregano en mosterd en schep de kappertjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Halveer de krieltjes en schep ze met de bleekselderij, bosui, wat rucola en bieslook door de kappertjesdressing.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*