Salade met krieltjes, gerookte makreel, radijs en zilveruitjes

Salade met krieltjes, gerookte makreel, radijs en zilveruitjes

Hoewel de hittegolf nu voorbij is, is het nog steeds heel warm en hier bij mij aan de kust ook behoorlijk benauwd. Dus blijft de wekelijkse maaltijdsalade voor mij nog wel even erin. Ik eet sowieso graag koud of lauw maar als het warm is al helemaal. Ik vind een simpele aardappelsalade heerlijk, echter is dat meer een bijgerecht. Deze salade met gebakken krieltjes is veel meer dan een aardappelsalade. Heerlijk fris door toevoeging van sla, radijs, wortel, zilveruitjes en komkommer en hartig door de gerookte makreel.

Minikrieltjes zijn niet echt krieltjes

Wist je dat minikrieltjes helemaal geen krieltjes zijn? Ze worden namelijk gewoon machinaal gesneden uit grote aardappels. Er is geen wettelijke bescherming van echte krielaardappeltjes, dus het is niet verboden om grote aardappelen in blokjes te snijden, af te ronden en ze vervolgens krieltjes te noemen maar het is wel misleidend. Je leest er hier meer over. Mij maakt het overigens niet uit want ik vind zo’n zakje af en toe wel makkelijk, zoals nu. En gelukkig voor mij ook te koop in een eenpersoonszakje.

Ingrediënten

  • 600 gr mini krieltjes
  • 1 gerookte makreel of 4 filets
  • Zilveruitjes
  • Radijs (stuk of 15)
  • 200 gr kleine worteltjes
  • ½ komkommer
  • Verse dille
  • Rucola (andere sla kan ook)
  • 4 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • Neutrale olie of boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: croutons
  • Materialen: kommetje, koekenpan, schaaf/mandoline

Aan de slag!

  1. Snijd dille fijn tot je ca. een eetlepel hebt. Meng in een kommetje met de mayonaise, mosterd en honing en verdun met een klein beetje water. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  2. Bak de krieltjes in een beetje olie of boter, maal er wat zout over en laat iets afkoelen.
  3. Snijd ondertussen de worteltjes julienne (in flinterdunne reepjes). Als je dat teveel gedoe vindt, dan kan grof raspen ook. Schaaf de radijsjes in plakjes. Halveer de komkommer, schraap de zaden eruit en snijd in halve maantjes of blokjes.
  4. Maak de makreel schoon en breek in stukjes.
  5. Verdeel rucola over borden en daarover krieltjes, wortel, radijs, komkommer, zilveruitjes en makreel. Maal er wat peper over en besprenkel met de mayonaise. Garneer optioneel met croutons voor extra crunch.

Meer salades met aardappel:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*