Salade met pulled chicken, courgette en bulgur

Salade met pulled chicken, courgette en bulgur

Het was weer eens tijd voor en lekkere salade als maaltijd. Vooral nadat ik vorige week op een terras een caesar salade bestelde die één grote teleurstelling bleek te zijn 🙁 Ik had nog een courgette op de fruitschaal liggen en ook nog bulgur in de voorraad. Of eigenlijk had ik alles in huis wat ik hiervoor heb gebruikt, behalve kip. Dus werd het weer koken met wat je in huis hebt. Ik heb er kipdijfilet bij gekocht en daar pulled chicken van gemaakt. En van een stuk zelfgemaakte focaccia wat ik nog over had van een ander recept, heb ik ook nog croutons gemaakt.

Pulled chicken

De hele ‘pulled’ hype ontstond een aantal jaren geleden met pulled pork. Grote stukken procureur (varkensnek) of varkensschouder, langzaam en urenlang gegaard op de barbecue (kan ook in de oven) tot het zo botermals is, dat je het uit elkaar kunt trekken. Snel volgden andere variaties; pulled beef, pulled jackfruit, pulled aubergine, pulled ham, pulled chicken en wat al niet meer. Gelukkig hoeft kip niet uren gegaard om er pulled chicken van te maken. In dit geval hoeven de kipdijfilets maar 35 minuten in de oven en dan zij ze goed om uit elkaar te trekken.

Ingrediënten

  • 4 kipdijfilets
  • 1 courgette
  • 200 gr bulgur
  • 6 teentjes knoflook
  • ½ bakje peterselie
  • ½ bakje dille
  • 2 el neutrale olijfolie + extra
  • Optioneel: croutons
  • Voor de dressing:
  • 100 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • 1 el appelazijn
  • Paar takjes dille
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ovenschaal/bakblik, kom, schaaf/mandoline, grillpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Schaaf de courgette in heel dunne plakken en hak de peterselie en dille grof. Maak de dressing en verdun eventueel met wat water tot je het gemakkelijk kunt druppelen. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  3. Doe de kip met de ongepelde knoflook en 1 lepel olie in een ovenschaal of bakblik en maal er peper en zout over. Zet ca. 35 minuten in de oven.
  4. Doe de bulgur in een kom en schenk er 200 ml kokend water op. Voeg wat zout toe, schep om en dek af met een bord. Laat 10 minuten staan.
  5. Bestrijk de plakken courgette met wat olie en grill ze in een grillpan tot ze mooie strepen hebben. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Voeg een lepel olie aan de bulgur toe en maak los met een vork.
  7. Neem de kip uit de oven en en knijp de gepofte knoflook uit de velletjes. Trek de kip met 2 vorken uit elkaar.
  8. Voeg de bulgur, kruiden en courgette toe aan de pulled chicken en schep alles goed om. Doe de salade over op een schaal of borden en bedruip met de dressing. Garneer eventueel met wat croutons.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*