Salade met rode biet, venkel en gerookte zalm

Salade met rode biet, venkel en gerookte zalm

Op het moment van dit schrijven is het weer makkelijke maandag en nu het voorjaar is maken de zwaardere ovenschotels en traybakes plaats voor salades. Een goed gevulde salade als maaltijd is bij mij echt favoriet. En dat heeft er ook mee te maken dat ik eigenlijk helemaal niet zo van heel warm eten hou. Als het soort gerecht het toelaat, laat ik het meestal lauw of zelfs koud worden. Vandaag een heerlijk gezonde complete salade met ingelegde rode biet, venkel en warm gerookte zalm. En natuurlijk ook dille want zalm en dille blijven voor mij toch een gouden combinatie. Voor de sla als basis gebruikte ik een mix van jonge bladsla met rucola. Wil je dit als avondmaaltijd eten, dan is het goed voor twee personen. Als lichte lunch prima voor vier.

Warm gerookte zalm op de salade

In deze salade kun je warm gerookte zalm overigens ook vervangen door gewone plakjes (koud) gerookte zalm. Maar wat is nou precies het verschil? Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vroeger werden vis en vlees niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren zonder koelkast. Tegenwoordig gebeurt het roken vooral voor de heerlijke rooksmaak. En het kan dus op twee manieren. Koud roken gaat heel geleidelijk op een temperatuur van gemiddeld 25 graden en kan wel uren duren. Hierbij gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd. Bovendien betekent het niet per definitie dat het voedsel ook gegaard wordt. Warm roken is meestal bedoeld om voedsel ook meteen te garen naast het een specifieke rooksmaak te geven. Vis wordt voor het roken doorgaans ook gezouten. Warm roken van vis gebeurt met een temperatuur van ongeveer 70 graden, bij koud roken is de temperatuur circa 30 graden. Paling en makreel worden in de regel warm gerookt en zalm vaker koud.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 2 à 3 rauwe rode bieten
 • 2 warm gerookte zalmfilets
 • 1 venkelknol
 • Verse dille
 • Volle hand gemengde salade (zie tip boven)
 • 20 gr bruine suiker
 • 80 ml appelazijn
 • 1 el olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kom, mandoline of schaaf

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Klop de suiker met de azijn in een kom tot de suiker is opgelost. Schil de bieten en schaaf ze in dunne plakjes. Schep door de azijn en laat minstens een uur rusten.
 2. Halveer de venkel of snijd in kwarten, net wat jij fijner vindt, en schaaf heel dun.
 3. Neem de biet uit de azijn en meng de olie door de azijn. Breng op smaak met zout en peper.
 4. Verdeel de sla, biet en venkel over borden en daarover de zalm in stukjes. Top de salade met plukjes dille en sprenkel de azijn-oliedressing erover.

[/directions]

Meer met gerookte zalm:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *