Salade met warm gerookte zalm, aardappels en dille

Salade met warm gerookte zalm, aardappels en dille

Ik ben niet iemand die de hele dag op social media zit. FB staat overdag wel open maar dat is puur omdat ik dan toch aan de laptop zit om recepten uit te werken en om het dagelijkse recept te posten. Datzelfde recept gaat dan ook op Instagram maar dat doe ik via een planningstool. Pas ’s avonds als ik lekker rustig zit doe ik even een rondje Instagram op mijn tablet. En dan komt het wel eens voor dat ik een lekker gerecht voorbij zie komen wat ik nog wel eens wil proberen. Dat sla ik dan op om vervolgens nooit naar opgeslagen berichten te kijken. Nu bedacht ik pas om toch maar eens te kijken wat ik allemaal heb opgeslagen (niet veel overigens) en toen zag ik deze salade met warm gerookte zalm, aardappels en dille van Donal Skehan, een Ierse (tv) chef die ik een aantal jaren geleden voor het eerst zag op 24Kitchen. Dus tja, ik ben dol op gerookte zalm en op maaltijdsalades dus heb ik zijn salade op mijn menu gezet, maar wel weer een beetje aangepast.

Warm gerookte zalm

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen koud en warm gerookte zalm? Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vroeger werden vis en vlees niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt roken vooral voor de heerlijke rooksmaak. En het kan dus op twee manieren. Koud roken gaat heel geleidelijk op een temperatuur van gemiddeld 25 graden en kan wel uren duren. Hierbij gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd. Bovendien betekent het niet per definitie dat het voedsel ook gegaard wordt. Warm roken is meestal bedoeld om voedsel naast een specifieke rooksmaak te geven, ook meteen te garen. Vis wordt voor het roken doorgaans ook gezouten. Warm roken van gebeurt met een temperatuur van ongeveer 70 graden, bij koud roken is de temperatuur circa 30 graden. Paling en makreel worden in de regel warm gerookt en zalm koud.

Ook kan het voorkomen dat bepaalde kant-en-klare producten worden behandeld met vloeibare rook (rookaroma) om zo een rooksmaak aan het product te geven. Rookaroma bestaat uit gecondenseerde en gezuiverde rook. Dit kun je ook gewoon online of bij de groothandel kopen. Ook kun je zelf roken op een gesloten barbecue of in een rookoventje, en ook superhandig is een rookpistool om producten snel koud te roken. Dit heb ik zelf nog op mijn to-buy lijstje staan!

Ingrediënten

 • 2 warm gerookte zalm filets
 • 250 gr krieltjes in schil
 • ½ komkommer
 • 3 bosuitjes
 • Verse dille
 • 100 gr crème fraîche
 • 1 el citroensap
 • ½ tl mosterd
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, kom

Aan de slag!

 1. Boen de aardappels schoon en kook ze in gezouten water gaar.
 2. Hak wat dille fijn tot je ca. een volle eetlepel hebt.
 3. Maak in een kom een dressing van crème fraîche, citroensap, dille en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
 4. Snijd de komkommer in plakjes en de bosuitjes schuin in ringetjes.
 5. Giet de aardappels af en laat een beetje afkoelen. Halveer ze of snijd ze in kwarten (afhankelijk van de grootte). Schep ze met de komkommer en bosui om met de dressing.
 6. Verdeel de salade over borden. Pluk de gerookte zalm in stukjes en verdeel over de salade. Garneer tot slot met nog wat plukjes dille en maal er nog wat peper over.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*