Salade niçoise met tonijn in een baguette

Salade niçoise met tonijn in een baguette

Een week geleden maakte ik een gevuld picknickbrood met gerookte zalm alleen ging ik helemaal niet picknicken maar was het voor mij gewoon mijn zaterdagavond ‘broodje van de week’. Ik ben opgegroeid met brood op zaterdag. En dan niet een gewone boterham maar verse harde broodjes en allerlei lekker beleg. En verder was er in het weekend vaak ook verse soep. Dat is er bij mij altijd ingebleven. Anyway… zo’n flink gevuld brood met allerlei lekkers vind ik echt zo heerlijk eten, dus bedacht ik om voor deze week een andere variant te maken: een baguette gevuld met een salade niçoise met tonijn.

Salade niçoise

De salade niçoise is vernoemd naar de Franse stad Nice. Het bestaat uit een combinatie van groenten, vis en ei, maar een echt vast recept bestaat niet hoewel vaak in restaurants, kookboeken en op websites wordt geclaimd dat hun versie de enige echte is. Over de hele wereld worden verschillende varianten gemaakt. Sommigen vinden dat een salade niçoise niet zonder aardappels kan, terwijl anderen dat juist weer een doodzonde vinden. En zo gebruikt de één ansjovis, terwijl de ander weer voor tonijn kiest of vaak ook allebei. Als basis wordt er in ieder geval gebruik gemaakt van sla, tomaat, zwarte olijven en ei. Vaak ook paprika en rode ui. Afhankelijk van de streek of de kok worden er andere ingrediënten toegevoegd, zoals sperziebonen, komkommer, bleekselderij, radijs, groene kruiden, witte bonen, kidneybonen, kappertjes of wat men ook maar lekker vindt of in huis heeft.

Ingrediënten

  • 1 rustieke baguette
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • Handje kalamata olijven (of zwarte olijven)
  • Verse basilicum
  • 1 el kappertjes
  • 1 klein sjalotje
  • ¼ komkommer
  • 1 stronkje baby romaine (of wat ijsbergsla)
  • 1 el mayonaise
  • ½ tl mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, schaaf, kommetje, kom, bakpapier, keukentouw

Aan de slag!

  1. Laat de tonijn uitlekken maar vang de olie op. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water. Snijd de tomaten in plakjes. Ik leg ze altijd even op keukenpapier zodat het meeste van het vocht in het midden eruit trekt. Snijd of schaaf de komkommer in plakjes, met of zonder schil naar wens. Ontpit de olijven en snipper het sjalotje fijn. Pel en snijd de eieren in plakjes zodra ze goed afgekoeld zijn.
  2. Klop in een kommetje de mosterd los met de azijn. Klop beetje bij beetje de olijfolie en de opgevangen olie van de tonijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper en schep het sjalotje erdoor.
  3. Meng in een kom de tonijn met de mayonaise en de kappertjes en breng op smaak met zout en peper.
  4. Halveer de baguette overdwars en hol beide helften een beetje uit. Besprenkel de helften royaal met de vinaigrette.
  5. Beleg de onderste helft met de romaine, tomaat, komkommer, blaadjes basilicum en ei. Verdeel de tonijn erover en vervolgens de ansjovis en olijven. Druk de bovenste helft van de baguette er stevig op.
  6. Verpak de salade niçoise baguette goed in bakpapier en bind keukentouw eromheen (of elastiekjes als je geen touw hebt). Leg de baguette minstens 2 uur (langer mag ook) in de koelkast, bij voorkeur met iets zwaars erop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*