Salade van gegrilde venkel, tuinerwten en feta

Salade van gegrilde venkel, tuinerwten en feta

Venkel eet ik niet vaak maar dat zou ik wel vaker moeten doen want ik vind de anijsachtige smaak echt heerlijk en het is gewoon heel goed voor je. Ik vond het dus weer eens tijd worden om deze groente op het menu te zetten, en omdat het zomer is lekker verwerkt als frisse salade met tuinerwten, bosui, munt, tuinkers en feta en een yoghurtdressing. In de zomer eet ik gewoon graag salades, ook op dagen als het niet bloedheet is.

Gezondheidsvoordelen van venkel

Venkel wordt al gegeten sinds de oude Egyptenaren en Grieken. De venkelknol is zelf al heel gezond, maar vooral de zaden hebben een geneeskrachtige werking. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en noemden het ‘marathon’ wat ‘dun worden’ betekent. En in de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Venkelzaden worden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Ook geven de zaden verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam, zoals overgangs- en menstruatieklachten.

Venkelknol bevat per 100 gram slechts 12 calorieën en maar 2 gram koolhydraten. Verder staat venkel stijf van kalium, wat ideaal is voor mensen met een te hoge bloeddruk. Ook bevat de groente de mineralen natrium, calcium, fosfor, ijzer en de vitaminen C, B1 en B2. De laatste twee vooral in het loof, wat je ook gewoon kunt eten. Ik gebruik het loof vaak als garnering. Meer over de voordelen van venkel lees je hier.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 75 gr tuinerwten, diepvries
  • 50 gr feta of witte kaas
  • Bakje tuinkers
  • Paar takjes verse munt
  • 2 bosuitjes
  • 50 gr Turkse of Griekse yoghurt
  • Snufje gerookt paprikapoeder
  • Sap van een halve citroen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: schaaf/mandoline, grillpan, kleine kookpan, zeef, schaal, kommetje

Aan de slag!

  1. Snijd steeltjes en loof van de venkel en snijd de bol van boven naar beneden in kwarten. Pluk de muntblaadjes van de takjes en scheur of snijd grote blaadjes grof. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  2. Verhit een grillpan goed heet. Bestrijk de snijkanten van de venkel met milde olie en grill tot ze bruine grillstrepen hebben. De venkel is dan grotendeels nog rauw maar heeft hier en daar een lekker grillsmaakje. Laat iets afkoelen en schaaf (of snijd) ze daarna in dunne repen.
  3. Breng ondertussen een pannetje water met een snufje zout aan de kook. Doe de bevroren tuinerwten erin en blancheer (tegen de kook aanhouden) enkele minuten. Spoel ze koud af in een zeef en laat uitlekken.
  4. Meng in een schaal de yoghurt met paprikapoeder, peper en zout naar smaak. Schep de venkel, tuinerwten, bosui en munt erdoor.
  5. Klop in een kommetje de extra vergine olijfolie met citroensap.
  6. Verdeel de venkelsalade over 2 borden en besprenkel met de dressing. Verbrokkel de feta erover en garneer met tuinkers.

Meer met venkel:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*