Salade van nieuwe haring met bleekselderij, ei en augurk

Salade van nieuwe haring met bleekselderij, ei en augurk

Ohhhh ja, ze zijn er weer! Ik ben zo dol op nieuwe haring! En dat kan natuurlijk ook niet anders met mijn Scheveningse roots, ik ben ermee grootgebracht. Maar haring eet ik echt alleen maar wanneer het Hollandse Nieuwe is, de rest van het jaar zijn ze minder zacht en vet en dat is een deceptie ten opzichte van de heerlijk vette en zachte haring in ‘het seizoen’. Eigenlijk hap ik haring altijd zo weg (ik heb er inmiddels alweer wat weggehapt) en maak ik er nooit gerechten mee want ik vind dat een beetje zonde van de nieuwe haring. Jaren geleden eens haringtartaar met rode biet gemaakt, maar verder niets. Maar ik vond dat daar nu toch eens verandering in moest komen en heb ik een zalige salade gemaakt met haring, bleekselderij, ei, dille en augurk.

In een salade met haring of haringtartaar wordt overigens vaak zure appel (Granny Smith) gebruikt maar ik ben niet zo’n liefhebber van fruit in mijn eten. In koud eten vind ik het minder erg en maak ik er nog wel eens een uitzondering voor, maar in dit geval heb ik toch gekozen voor bleekselderij voor de frisse touch in de salade. En dat is omdat mijn maag niet zo goed appel verdraagt. Van alle appels vind ik de Granny Smith wel de allerlekkerste maar ik heb gewoon geen zin om de hele avond maagpijn te hebben. Voel je echter vrij om de bleekselderij door appel te vervangen, maar dan wel echt een stevige, zure appel. Zoet en melig past hier niet in vind ik.

Wanneer is haring Hollandse Nieuwe? 

Wanneer haring gevangen is tussen 1 mei en 31 augustus is het Hollandse Nieuwe en mag het als zodanig worden verkocht tussen 1 mei en 30 september (deze einddatum ligt hard vast). Buiten deze periode heet haring maatjesharing, een verbastering van maagdenharing. Maagd in de zin dat de geslachtsrijpe mannelijke vis in deze periode van de cyclus nog geen hom (zaadjes) en de vrouwelijke vis geen kuit (eitjes) bevat.

Maar… als je al vroeg in het seizoen in de supermarkten haring ziet liggen en het is nog geen Vlaggetjesdag geweest, bedenk dan dat dit doorgaans maatjesharing of oude haring uit de diepvries is. Dit is gewoon een verkooptruc om jou te laten denken dat het nieuwe haring is. Ze noemen het geen Hollandse Nieuwe want dat mag niet, maar jij kan zo wel het idee krijgen. Het Visbureau bepaalt wanneer haring nieuwe haring is en de verkoopstart ligt doorgaans tussen begin juni en half juli. De datum van Vlaggetjesdag wordt tegenwoordig bepaald door de datum die het Visbureau als start aangeeft (vroeger was het altijd tweede Pinksterdag). Traditioneel wordt dan het eerste vaatje geveild in Scheveningen waarna in het hele land Hollandse Nieuwe wordt verkocht. De opbrengst van de veiling wordt geschonken aan een goed doel. Dit jaar, 2020, is het eerste vaatje vanwege de coronacrisis niet geveild maar geschonken aan de zorghelden van het Erasmus MC. Vorig jaar bracht het eerste vaatje een recordopbrengst op van 95.500 euro op.

Ingrediënten

 • 4 nieuwe haringen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 eieren
 • 1 sjalotje
 • 1 grote zure augurk of 2 middelgrote
 • ½ bakje dille
 • 1 tl mierikswortel
 • Sla, soort naar wens
 • Versgemalen zwarte peper
 • Optioneel: ranchdressing (recept)
 • Materialen: pannetje of eierkoker

Aan de slag!

 1. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water. Pel ze en snijd in plakjes.
 2. Snijd de haring in kleine blokjes. Schil de draden van de bleekselderij en snijd in halve maantjes. Snipper de sjalot en snijd de augurk in blokjes. Pluk de dille van de takjes.
 3. Schep in een kom de haring, sjalot, augurk, mierikswortel en dille om.
 4. Verdeel wat sla over 2 borden, daarover de bleekselderij en vervolgens de haring. Garneer met ei en nog wat dille en maal er wat peper over. Als je graag nog wat dressing over de salade wilt, dan is ranchdressing hier heel lekker bij.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*