
Salade van sinaasappel, venkel en olijven
Fruit in mijn eten ben ik geen liefhebber van (behalve in nagerechten). Maar voor deze salade met sinaasappel maak ik een uitzondering! Een salade van venkel met sinaasappel is een echte klassieker. Al weet ik eigenlijk niet waar de oorsprong van het gerecht nou precies ligt, de salade komt in veel varianten in Zuid-Europese landen voor. Maar wat ik wel weet, is dat deze versie met olijven een Italiaanse variant is. En ik ben dol op olijven! De salade is heerlijk als voorgerecht of als een lichte lunch.
Ingrediënten
- 3 sinaasappels, schoongeboend
- 1 grote venkelknol
- 12 zwarte olijven, in ringetjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- Versgemalen zwarte peper
- Optioneel: 1 ui, in dunne halve ringen
- Optioneel: fijngehakte peterselie, basilicum of bieslook
- Materialen: fijne rasp, kom, mandoline, schaal
Aan de slag!
- Rasp de schil, zonder iets van het wit daaronder mee te nemen, van 2 sinaasappels.
- Schil alle sinaasappels grondig boven een kom (witte velletjes moeten helemaal weg zijn) zodat je het vrijkomende sap opvangt.
- Snijd de sinaasappels in de breedte in dunne plakken.
- Als de venkelknol nog loof heeft, haal dit er dan af en bewaar ter garnering. Schaaf met een mandoline de venkel in dunne reepjes of snijd heel dun.
- Meng in een schaal de venkel met de sinaasappel, olijven en eventueel ui als je dit ook wilt gebruiken.
- Klop de olie door het opgevangen sinaasappelsap, voeg de geraspte schil toe en breng op smaak met wat peper.
- Verdeel de salade over borden, besprenkel met de dressing en garneer met het loof van de venkel. Maal er vervolgens nog wat peper over.
- Als je venkel zonder loof hebt, gebruik dan naar wens wat peterselie, basilicum of bieslook als garnering.
Advertentie