Salade van watermeloen, feta, olijven en rode ui

Salade van watermeloen, feta, olijven en rode ui

Lijkt watermeloen met feta jou een vreemde combinatie? Waarschijnlijk lust je ook galiameloen met rauwe ham dus zo gek is het niet om meloen te combineren met iets hartigs! Watermeloen met feta is inmiddels echt een klassieker geworden. Het friszoete en sappige van de meloen in combinatie met het hartige van de feta is zalig op warme zomerdagen als je geen zin hebt om te koken omdat het gewoon te warm is voor een uitgebreide warme hap. Hoe graag ik ook in de keuken sta, zodra de temperatuur stijgt naar mediterraan vergaat mij alle zin in eten. Het moet vooral eenvoudig en snel zijn. Deze salade heb je in 10 minuten op tafel en eet makkelijk weg. En laat je niet afschrikken door de olijven en ui, want deze combineren heel goed met de meloen en de feta. Frisse munt als garnering maakt het helemaal af. Munt kun je trouwens ook vervangen door basilicum als je dat lekkerder vindt.

Watermeloen

Een watermeloen heet niet voor niets zo want hij bestaat voor 95 procent uit water. Daarom is hij net als komkommer heel dorstlessend en een ideale vrucht als je (net als ik) een slechte waterdrinker bent. En niet alleen het vocht is goed voor je want watermeloen bevat onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. De laatste twee zijn zeer krachtige antioxidanten. Bètacaroteen beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden en bovendien wordt het omgezet in vitamine A, wat goed is voor je huid, haar en ogen. Lycopeen helpt te beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten. Lycopeen wordt het best opgenomen in het lichaam door vetten, zoals olijfolie, vette vis en dus ook feta.

En de pitjes in de meloen? Gewoon opeten want ze bestaan voor 35 procent uit proteïne en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Eventueel peuter je ze er wel uit en laat je ze eerst even drogen. Daarna kun je ze in een droge pan roosteren en bijvoorbeeld gebruiken in je granola, smoothiebowl of over een salade.

Ingrediënten

 • 600 gr (ca. een halve) watermeloen
 • 250 gr feta (of andere witte kaas)
 • 1 kleine rode ui
 • Handje zwarte olijven
 • Paar takjes munt
 • Versgemalen zwarte peper
 • Optioneel: goede kwaliteit extra vergine olijfolie en/of balsamicoazijn
 • Materialen: schaal

Aan de slag!

 1. Snijd de meloen in blokjes van 2 bij 2 cm. Dit gaat het makkelijkst door de halve meloen in schijven van 2 cm en dan in blokjes te snijden i.p.v. in de punten zoals je het meestal eet.
 2. Snijd de ui in dunne halve ringen, halveer de olijven en snijd de feta in kleine blokjes. Snijd de muntblaadjes grof.
 3. Doe meloen, ui, olijven en feta in een schaal en schep om. Doe dit voorzichtig om de feta zo heel mogelijk te houden.
 4. Garneer met de muntblaadjes en maal er wat peper over.
 5. Optioneel: het hoeft niet want de salade is zo al lekker, maar je kunt er nog wat olijfolie of balsamicoazijn of beiden over sprenkelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*