Salade van witlof met bleekselderij en blauwe kaas dressing

Salade van witlof met bleekselderij en blauwe kaas dressing

Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst witlof heb gegeten. Ik had er zelfs nog geen enkel recept van op de site dus dat moest maar eens gebeuren. Dat ik het nooit eet komt ook omdat ik gekookte witlof sowieso niet zo lekker vind. Ook met ham en kaas uit de oven staat niet op mijn favorietenlijstje. Witlof wordt zo snel snotterig, gruwel! Maar rauw vind ik het wel lekker, ik at vroeger heel vaak witlof salade alleen is dat op een gegeven moment uit mijn systeem verdwenen. Nou zag ik toevallig dat de witlof in de reclame was in mijn super dus besloot ik om het weer eens te gebruiken voor een salade. In dit geval in combinatie met bleekselderij, zilveruitjes, kappertjes en een dressing van blauwe kaas. Wel heb ik de witlof deze keer even gegrild, dan krijgen de randjes en lekkere grillsmaak.

Hoe gezond is witlof?

Heel gezond! De groente staat stijf van de vitamine C en daarnaast bevat het nog vitamine B1 en B2, calcium, ijzer en kalium. Witlof bestaat voor 90 procent uit vocht en is daarom ook heel laag in calorieën. Vroeger was witlof heel bitter maar dat is in de loop der tijd steeds minder geworden. De bittere smaak is er letterlijk uit geteeld omdat de meeste mensen van nature niet zo dol zijn op een bittere smaak. Door verhitting wordt de smaak ook zachter maar met koken gaan de gezondheidsvoordelen rap naar beneden. Juist dat bittere stimuleert de lever en versterkt de stofwisseling en vertering. Er bestaat zelfs een spreekwoord: “bitter in de mond maakt het hart gezond”.

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 el zilveruitjes
  • 2 el kappertjes
  • ½ bakje verse bladselderij
  • 60 gram blauwe kaas
  • 2 el karnemelk
  • 2 el zure room
  • 2 tl mayonaise
  • 1 tl witte wijnazijn
  • Snufje knoflookpoeder
  • Neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 2 el pittenmix
  • Materialen: zeef/vergiet, kleine kom, schaal

Aan de slag!

  1. Laat de zilveruitjes en kappertjes uitlekken.
  2. Pluk de selderijblaadjes van de takjes en snijd fijn. Schil de draden van de bleekselderij en snijd ze in dunne boogjes.
  3. Doe de blauwe kaas met de karnemelk in een kom en prak fijn. Meng de mayonaise, zure room en azijn erdoor en breng op smaak met knoflookpoeder, zout en peper. Als de dressing nog wat te dik is, voeg dan nog een beetje karnemelk toe. Zet tot gebruik in de koelkast.
  4. Verhit een grillpan. Halveer de witlof in de lengte (kontjes laten zitten) en bestrijk de snijkanten met wat olie. Grill de witlof op de snijkanten tot ze bruin zijn. Verwijder de kontjes en de kern en snijd de witlof in reepjes.
  5. Meng de witlof in een schaal met de bleekselderij, zilveruitjes, kappertjes, bladselderij en 2 eetlepels blauwe kaas dressing.
  6. Verdeel de salade over borden en besprenkel met meer dressing en eventueel pittenmix.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*