Sambal goreng boontjes

Sambal goreng boontjes

Als ik een Indonesisch vleesgerecht maak, bijvoorbeeld babi ketjap, dan maak ik daar eigenlijk bijna altijd sambal goreng boontjes (sambal goreng kacang panjang in Bahasa) bij als groentegerecht. Ik maak het met verse sperziebonen, maar voor een nog snellere versie kun je ook sperziebonen uit blik (800 gr) gebruiken. Samen met rijst, seroendeng, atjar en gefruite uitjes heb je dan een soort minirijsttafeltje!

Ingrediënten

  • 750 gr sperziebonen, schoongemaakt en eventueel gebroken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sambal
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
  • 50 gr santen (geperste kokoscrème)
  • 3 el plantaardige olie
  • Fijn zeezout
  • Hulpmiddelen: kookpan, vergiet, wok

Aan de slag!

  1. Kook de boontjes in een pan met gezouten water in ca. 5 minuten beetgaar. Spoel ze met koud water af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Verhit in een wok de olie en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee.
  3. Voeg de ketjap, sambal, djahé, laos en ketoembar toe en meng goed door.
  4. Voeg de sereh, santen en 100 ml water toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en breng op smaak met wat zout. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Voeg de sperziebonen toe en verwarm nog ca. 3 tot 5 minuten. Verwijder voor het serveren de sereh.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*