Sambal goreng telor – eieren in pittige saus

Sambal goreng telor – eieren in pittige saus

Ik ben weer op de Indonesische toer vandaag! Er zijn namelijk nog aardig wat Indische recepten die ik best vaak heb gemaakt in mijn leven maar nog ontbreken hier op de website. Zo ook sambal goreng telor, eieren in een pittige saus. Deze eet je niet op zichzelf maar als bijgerecht. Ik heb ze dan ook gemaakt om morgen ergens anders bij te serveren.

Sambal goreng telor

Telor betekent ‘ei’, goreng ‘gebakken’ en sambal spreekt voor zichzelf. Het zijn echter geen gebakken eieren zoals je zou denken. Voor sambal goreng telor worden de eieren eerst hard gekookt en daarna worden ze gebakken in olie tot ze een goudgeel laagje hebben. Vervolgens gaan ze in een pittige saus met uiteraard sambal maar ook tomaat, sjalot, knoflook en kruiden en specerijen. Door de gekookte eieren eerst te bakken, krijgen ze een ruw laagje waardoor de smaken van de saus beter door de eieren worden opgenomen. Sambal goreng telor ontbreekt vrijwel nooit bij een Indonesische rijsttafel.

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kemirinoten
  • 2 blaadjes daun salam (Indische laurier)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • ½ tl trassi
  • ½ tl assem (tamarindepasta)
  • 1½ tl laos
  • 3 tl sambal oelek (meer mag ook)
  • ½ tl zout
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 100 gram santen opgelost in 200 ml heet water
  • 2 tl gula djawa (of bruine suiker)
  • Zonnebloemolie
  • Materialen: kookpan, vijzel of keukenmachine, wok

Aan de slag!

  1. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen in koud water. Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan. Laat de santen oplossen in 400 ml heet water.
  2. Snipper de sjalotjes en de knoflook. Maal de kemirinoten tot poeder fijn in een vijzel of keukenmachine.
  3. Pel de eieren en dep ze goed droog. Verhit 4 eetlepels olie in een wok en bak de eieren tot ze een beetje kleur hebben. Olie niet te heet laten worden en niet te lang bakken want anders worden de eieren taai. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Fruit de sjalotjes met de  trassi in de wok tot de uitjes glazig zijn. Voeg de knoflook, gemalen kemiri’s, laos, sereh (gekneusd), daun salam, assem, sambal, gezeefde tomaten en zout toe. Meng goed en laat een minuut zachtjes bakken.
  5. Voeg de santen en gula djawa (of bruine suiker) toe en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en doe de eieren in de saus. Laat ca. 15 minuten heel zachtjes pruttelen. Proef of er nog wat zout bij moet.

Meer Indonesisch:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*