Sambal trassi

Sambal trassi

Een paar weken geleden vond ik in de supermarkt een aanbieding van 500 gram rode pepers voor maar 99 cent. Een omdat ik regelmatig pepertjes gebruik, heb ik gelijk twee bakken meegenomen. De helft heb ik ingevroren. Rode pepers kun je namelijk prima invriezen, ik heb ze altijd in de vriezer. Al je er dan één nodig hebt, gewoon bevroren hakken. Gaat echt heel makkelijk. Wil je liever geen zaden, dan snijd je de steelaanzet eraf en tik je zo de zaden eruit (of rollen tussen je handen).

Van de tweede bak pepers heb ik sambal trassi gemaakt. Sambal oelek heb ik vaker gemaakt, maar deze sambal voor het eerst. Ik gebruik in Indonesische gerechten sowieso altijd het liefst sambal trassi, gewoon omdat ik deze variant lekker vind. Ik maak sambal overigens met alle zaden er nog in, maar ik moet je wel waarschuwen als je het ook wilt maken: het is heet! Als je daar niet goed tegen kunt, verwijder dan in ieder geval de helft van de zaden of verwijder ze allemaal voor een milde variant.

Ingrediënten

 • 500 gr rode pepers
 • 3 kleine uien
 • 9 teentjes knoflook
 • Stukje trassi van 3×3 cm
 • 1 tl tamarindepasta
 • 3 tl suiker
 • 1 tl zout
 • 3 el zonnebloemolie
 • Hulmiddelen: foodprocessor of vijzel, koekenpan, jampotje of weckpotje

Aan de slag!

 1. Als je graag met een vijzel werkt, dan weet je wat je te doen staat met de uien, knoflook en pepers. Je hebt dan wel echt en flinke vijzel nodig en het kost veel meer tijd. Ik gebruik voor sambal gewoon mijn foodprocessor.
 2. Het potje waar de sambal in gaat, moet gesteriliseerd zijn.
 3. Als je een niet heel erg hete sambal wilt, verwijder dan eerst een deel of alle zaden uit de pepers.
 4. Maal de uien en knoflook heel erg fijn in de foodprocessor. Schep eruit en maal dan de pepers heel fijn. Beiden moeten nog net geen vloeibare ‘pasta’ zijn.
 5. Los de tamarindepasta op in 4 eetlepels heet water en hak de trassi heel fijn.
 6. Verhit de olie in de koekenpan en fruit hierin op laag vuur de uien met de knoflook tot de uien glazig zien.
 7. Voeg de pepers toe en bak al roerend een paar minuten mee.
 8. Voeg de trassi, assemwater (de opgeloste tamarinde), suiker en zout toe en laat de sambal nog even pruttelen tot het niet meer zo vloeibaar is.
 9. Doe de nog hete sambal over in het potje, sluit luchtdicht af, draai om en laat het op z’n kop volledig afkoelen.

Houdbaarheid
Hoewel anders doet vermoeden, is zelfgemaakt sambal niet heel erg lang houdbaar omdat er geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sambal oelek bijvoorbeeld, wordt geheel rauw gemaakt en is nog afgesloten meestal maar een week of drie houdbaar. Zout, suiker en olie werken overigens wel als een conserveringsmiddel, daarom zijn de gebakken varianten (zoals deze sambal trassi) waarbij deze drie ingrediënten worden gebruikt meestal wel wat langer houdbaar. Zet het potje na afkoeling echter wel in de koelkast, dan weet je zeker dat de kans op gisting heel klein is. Maak dus ook nooit heel grote hoeveelheden tegelijk, tenzij je van plan bent om potjes weg te geven.

Na openen
Als je het potje eenmaal hebt geopend, dan kun je na gebruik steeds een heel dun laagje olie op de sambal gieten, dit zorgt ervoor dat de sambal als het ware weer luchtdicht wordt afgesloten. Bij een volgend gebruik giet je de olie eraf en giet je na gebruik er weer een nieuw laagje op. Gebruik ook altijd een brandschoon lepeltje, voor elk schepje weer, dan verlaag je de kans dat er bacteriën in de sambal terecht komen. Ook kun je na elke keer gebruik desnoods weer een schoon, net gesteriliseerd dekseltje op het potje doen. Ook hiermee verlaag je de kans dat bacteriën de sambal kunnen verpesten.

Voor sambal geldt hetzelfde als voor elk ingemaakt product: vertrouw op je ogen, neus en gehoor. Yep, ook je gehoor! Maakt het potje bij het openen een sissend geluid, gooi de inhoud dan maar weg!

Overigens heb ik de sambal verdeeld over twee kleinere jampotjes. Het eerste potje was binnen drie weken leeg en tot op het einde nog helemaal goed. Het tweede potje staat nu al een week of zes nog ongeopend in de koelkast en ziet er van buiten af gezien echt nog prima uit. Deze gaat komende week open wanneer ik bami goreng ga maken. Dus ben zelf ook wel heel benieuwd of het nog goed is!

Advertentie
 

3 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*