Saté van tempeh

Saté van tempeh

Pas geleden, in de nationale week zonder vlees, had ik een flink blok tempeh in huis waarvan ik op de laatste dag van de vegaweek een klein deel heb gebruikt voor ‘tempehbacon‘. Maar ja, als je alleen bent dan blijft er nog aardig wat van dat stuk tempeh over. En daarvan heb ik de week daarop zalige saté met pindasaus en gefruite uitjes gemaakt! Zelfgemaakte pindasaus uiteraard, alleen deze keer geen zelfgemaakte gefruite uitjes maar uit een zakje omdat ik zelfgemaakt niet meer in de voorraad had. (Note to self: weer een voorraadje maken). Daarbij heb ik lekker simpel stokbrood met kruidenboter en komkommer in yoghurt met dille en knoflook gegeten.

Wat is tempeh?

Tempeh is afkomstig van het Indonesische eiland Java en wordt gemaakt van gefermenteerde, samengeperste sojabonen. De textuur van de bonen is nog goed te zien in tegenstelling tot tofu. Tofu maakt men ook van sojabonen, maar dat verwerkingsproces lijkt meer op die van kaas. Je kunt dus ook tofu gebruiken, maar ik vind tempeh lekkerder omdat dat krokanter bakt en niet zo sponzig is.

Ingrediënten

 • 500 gr tempeh
 • 6 el ketjap (geen sojasaus!)
 • 2 el limoensap
 • 2 tl sambal
 • Pindasaus (recept)
 • Gefruite uitjes (recept)
 • 2 el arachide- of zonnebloemolie + extra
 • Materialen: schaal, 12 satéprikkers, grillpan

Aan de slag!

 1. Snijd de tempeh in blokjes van 2 bij 2 cm.
 2. Meng in een schaal de ketjap met de olie, limoensap en sambal. Schep de blokjes tempeh erdoor en laat minstens een uur marineren. Schep tussentijds regelmatig om.
 3. Rijg de tempehblokjes evenredig aan satéprikkers.
 4. Verhit een grillpan en bestrijk met een heel dun laagje olie. Grill de sateetjes (in porties afhankelijk van de grootte van jouw grillpan) op middelhoog vuur in 6 tot 8 minuten. Keer regelmatig een kwartslag om.
 5. Serveer de saté met pindasaus en gebakken uitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*