Saucijzenbroodjes

Een oud en vertrouwd saucijzenbroodje; wie houdt hier nu niet van! En zelf maken is gewoon helemaal niet moeilijk! Tenzij je ook nog zelf bladerdeeg wilt maken. Feel free to do it, maar ik vind het erg veel werk terwijl bladerdeeg gewoon zo te koop is.

Dit recept is voor 10 stuks, maar die wil je mogelijk niet allemaal tegelijk bereiden. No problem! Wat je niet nodig hebt, kun je gewoon invriezen. Ook al is het bladerdeeg (licht) ontdooid. Maar… veel recepten schrijven voor eerst het bladerdeeg te laten ontdooien en dat doe ik dus niet. Ik maak eerst het gehaktmengsel en verdeel dat over bevroren bladerdeegvelletjes waar het papiertje nog aanzit. Zodra het deeg nét zacht genoeg is om te vouwen, doe ik dat. Dan is het deeg nog niet zo plakkerig en makkelijker te vouwen. De saucijzenbroodjes die ik niet gelijk nodig heb, gaan dubbelgevouwen met het papiertje er nog omheen de vriezer in. Het is een regel dat iets wat ontdooid is niet meer ingevroren mag, maar met half ontdooid bladerdeeg is dat echt geen probleem! Bevroren broodjes kun je beter wel eerst ontdooien als je ze wilt bakken, want de kans ik groot dat het bevroren gehakt nog niet gaar is in 20 minuten terwijl het deeg wel vrij snel gaat.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 10 plakjes roomboterbladerdeeg
 • 350 gr rundergehakt
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • ½ tl gemalen komijn
 • ½ tl (gerookt) paprikapoeder
 • 1 tl zout
 • ¼ tl peper
 • 1 ei
 • Materialen: kom, keukenweegschaal, bakpapier, kommetje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Kneed in een kom het gehakt met alle kruiden/specerijen. Laat je niet afschrikken door een hele theelepel zout voor zo weinig vlees. Zout werkt namelijk als een bindmiddel in gehakt.
 2. Verdeel het gehakt in 10 gelijke balletjes van 35 gram.
 3. Leg de bevroren plakjes bladerdeeg met het papier naar beneden klaar.
 4. Rol de balletjes gelijkmatig uit tot een worstje van 10 cm.
 5. Leg op elk plakje bladerdeeg op een helft een gehaktrolletje, ca. 2 cm van de rand. Zodra het bladerdeeg zacht genoeg is om te vouwen zonder scheuren of breken kun je verder.
 6. Maak het randje deeg naast het gehakt vochtig met wat water. Vouw het deeg met het papiertje dubbel, druk het geheel wat platter en duw dan de rand dicht. De korte uiteindes hoef je niet dicht te drukken. Herhaal met de rest. De saucijzenbroodjes die je nog niet wilt bakken kun je nu in een goed afgesloten bak of ziplockzakjes in de diepvries doen.
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop ondertussen in een kommetje het ei los met een klein scheutje koud water.
 8. Verwijder voorzichtig de papiertjes van de saucijzenbroodjes en maak met een scherp mesje een paar licht kerfjes in het deeg. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze goed met ei.
 9. Bak ze in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en mooi goudbruin.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *