Schnitzel met een korstje van citroen, Parmezaan en meer

Schnitzel met een korstje van citroen, Parmezaan en meer

Hoe vaak kan je een nieuw schnitzelrecept bedenken? Nou, best vaak want dit is alweer mijn zesde recept! De andere vijf vind je helemaal onderaan dit recept. Deze keer hebt ik de schnitzels gepaneerd met een korstje van broodkruim, Parmezaan, pijnboompitjes, citroen en rozemarijn. Dit geeft weer een totaal andere smaaksensatie aan een ‘humble’ schnitzel!

Waar komt de schnitzel vandaan?

De klassieke Wiener schnitzel is denk ik wel het meeste bekend. Deze wordt traditioneel van kalfslapjes gemaakt maar je kunt ook heerlijke schnitzels maken van varkenslapjes (wat ik nu heb gedaan) of kipfilet. Wiener schnitzels kennen wij overigens als typisch Oostenrijks gezien de naam, maar wist je dat het eigenlijk uit Italië komt? Uit Milaan om precies te zijn, waar het een cotoletta wordt genoemd. De Weners hebben het uit Italië overgenomen. Op hun beurt hebben de Italianen het echter weer overgenomen uit de Ottomaanse keuken in een ver verleden.

Het geheim van een perfecte schnitzel heeft met een aantal dingen te maken: de dikte, bruiswater (ja, echt!) en de bereidingswijze. Het vlees mag niet dikker dan een halve centimeter zijn zodat het snel kan garen zonder aan te branden. Bruiswater zorgt voor dat heerlijke luchtige korstje. En qua bereiding moeten schnitzels niet worden gebakken in een klontje boter of scheutje olie, ze moeten ‘zwemmen’. Met andere woorden: je moet zoveel vetstof gebruiken dat de schnitzels min of meer worden gefrituurd. Op deze manier zal je ook niet snel een aangebrande korst krijgen. Got it? Tijd om het zelf eens te proberen!

Schnitzel zelf maken en paneren

Schnitzels koop ik nooit gepaneerd maar maak ik altijd zelf. Dit omdat er iets mis is met de gepaneerde schnitzels uit de supermarkt; kom ik zo op terug. En ja, natuurlijk kan ik ook naar de slager gaan maar de enige die nog redelijk bij mij in de buurt te vinden is, is zo vreselijk duur dat je het beter een vleesjuwelier kunt noemen. Ik kom daar wel als ik een mooi stuk vlees wil wat je sowieso niet in de supermarkt ziet, maar niet voor een doorsnee stukje vlees waarvoor je de hoofdprijs betaalt. Maar waarom dan niet voorgepaneerd uit de supermarkt? Nou, dit omdat de schnitzels dan meestal bestaan uit stukjes aan elkaar geplakt vlees met heel veel water en onnodige ingrediënten die de boel bij elkaar moeten houden. Aan elkaar geplakte afsnijdsels dus… En dan meestal ook met een te dikke paneerlaag om het meer te laten lijken. Zelf schnitzels maken is helemaal niet moeilijk. Je neemt gewoon het vlees wat je wilt gebruiken (kalfs- of varkenslapjes of kipfilet), slaat dit tussen velletjes vershoudfolie goed plat en dan paneren. Ik vind dit ook nog leuk om te doen en zo weet je wat je eet! Meer over de kant-en-klaar gepaneerde schnitzels lees je hier en hier.

Ingrediënten

 • 4 magere varkenslapjes (of kipdijfilet)
 • 50 gr Parmezaan
 • 50 gr pijnboompitjes
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 citroenen
 • 4 (witte) boterhammen
 • 2 eieren
 • Scheutje bruiswater
 • Bloem
 • Neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: fijne rasp, foodprocessor, vleeshamer, 3 borden voor paneren, grote koekenpan

Aan de slag!

 1. Boen een citroen schoon (ook een biologische want je weet nooit wie er met z’n handen aan heeft gezeten) en rasp de schil. Snijd de andere citroen in 4 partjes.
 2. Doe de Parmezaan, pijnboompitjes, rozemarijn, citroenrasp en in stukjes gescheurd brood in een foodprocessor en maal tot een fijn kruim. Doe over op een bord.
 3. Sla het vlees tussen 2 laagjes vershoudfolie plat tot een dikte van ca. 5 mm en kruid met zout en peper.
 4. Doe een ruime hoeveelheid bloem op een bord en klop in een diep bord de eieren los met een scheut bruiswater.
 5. Haal de schnitzels door de bloem (teveel afschudden), dan door het ei (beetje uit laten druipen) en vervolgens door het kruim.
 6. Verhit een flinke laag olie in een grote koekenpan en bak de schnitzels 3 tot 4 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Serveer direct met een partje citroen.

Meer schnitzels:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*