
Schnitzels met knolselderijfriet (Keto)
Ik had mijn lief beloofd om een keer zelfgemaakte schnitzels te maken maar voor hem moest dat dan wel op de Keto manier. En hoe je dat paneren doet zonder broodkruim, vond ik heel verrassend! En bij schnitzels mag friet natuurlijk niet ontbreken alleen in dit geval is het knolselderijfriet omdat gewone friet teveel koolhydraten bevat. Wil je nog mayonaise of ketchup bij de friet, zoek dan in de winkel naar de suikervrije varianten. Of maak zelf mayonaise!
Keto schnitzels
Een schnitzel kan eigenlijk niet binnen het Keto dieet omdat het wordt gepaneerd met bloem en broodkruim. Als je gewoon koolhydraatarm eet dan kan het nog wel maar Keto is veel strenger. Maar ergens is er iemand geweest die daar iets op heeft bedacht, namelijk knabbelspek met Parmezaanse kaas gebruiken als ‘paneermeel’ en in plaats van gewone bloem gebruik je amandelmeel. En ik moet eerlijk zeggen: dit is zó lekker! Ik denk dat ik vaker op deze manier ga paneren! Bedenk wel dat knabbelspek en Parmezaan beiden al zout zijn dus doe rustig aan met gewoon zout.
Ingrediënten
- Voor de schnitzels:
- 4 varkenslapjes of kipdijfilets
- 50 gr knabbelspek
- 20 gr Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 4 el amandelmeel
- Scheutje bruiswater
- 4 el neutrale olijfolie
- 1 citroen
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Voor de knolselderijfriet:
- 1 knolselderij
- 2 tl (gerookt) paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- Fijn zeezout
- 2 el neutrale olijfolie
- Materialen: bakpapier, fijne rasp, keukenmachine, kom, vershoudfolie, koekenpan, optioneel: vleeshamer
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rasp de Parmezaanse kaas heel fijn en maal het knabbelspek in een keukenmachine tot ‘paneermeel’.
- Schil de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm dik en vervolgens in frieten van 1 cm. Meng de olie in een kom met paprikapoeder en knoflookpoeder en schep de frieten erdoor. Verspreid de knolselderijfriet over de bakplaat. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak ze 20 minuten in het midden van de oven, schep om en bak nogmaals 10 minuten.
- Ga ondertussen verder met de schnitzels. Sla het vlees tussen 2 laagjes vershoudfolie goed plat en kruid met zout en peper.
- Klop het ei met een scheutje bruiswater los in een diep bord. Doe amandelmeel op een ander bord en meng vervolgens de Parmezaan en gemalen knabbelspek op een bord.
- Wentel het vlees eerst door amandelmeel (schud teveel eraf), dan door het ei (beetje uit laten druipen) en vervolgens door de knabbelspekmix.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de schnitzels 3 tot 4 minuten per kant krokant en goudbruin. Bak maximaal 2 tegelijk. De gebakken schnitzels kun je losjes afgedekt met aluminiumfolie warm houden of in de oven bij de knolselderijfriet.
- Verdeel de knolselderijfriet en de schnitzels over borden en serveer met een partje citroen.