Als je vegetarisch of vegan eet, kun je gelukkig tegenwoordig veel vleesvervangers gewoon in de supermarkt kopen. Echter bevatten heel veel vleesvervangers soja, niet altijd fijn als je daar niet tegen kan. Kun je wel tegen gluten, dan is seitan een goede optie. Het is wel wat werk maar je kunt met seitan echt heel veel doen! Ik kwam op het idee toen ik het pas geleden zag in een aflevering van Masterchef Australië. Ik had het nog nooit gegeten omdat je dit vrijwel niet in de supermarkt ziet. Maar toen ik hoorde dat de textuur zo op die van vlees lijkt, werd ik enorm nieuwsgierig en besloot ik het op mijn to do lijstje te zetten. Dit is het basisrecept voor seitan, morgen ga ik er echt een gerecht mee maken!
Wat is seitan precies?
Seitan is een eiwitrijk veganistisch product met een op vlees lijkende textuur, nog het meest op kip. Het heeft een hartige smaak door bereiding in bouillon en een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd het product gegeten in China, Korea, Japan, Rusland en het Midden-Oosten. De naam ‘seitan’ komt uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid.
Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, de elastische eiwitsubstantie uit tarwemeel. Ook van spelt kan seitan worden gemaakt. Van tarwemeel wordt een soepel brooddeeg gemaakt wat wordt gekneed totdat gluten vrijkomen. Vervolgens worden zetmeel en zemelen in koud water uit het deeg gewassen. Dat wat overblijft, puur gluten, wordt gekookt in een bouillon. De smaak en consistentie van seitan hangen af van de soort tarwe, de versheid en hoe fijn het is gemalen.
Het percentage nuttig opneembare eiwitten is 67 procent. Seitan bevat geen cholesterol, verzadigde vetzuren en purine (urinezuur) en is bovendien licht verteerbaar. Daarbij is het voedzaam, met 22 procent plantaardige eiwitten. Het is een energierijke vleesvervanger al is het geen bron van vitamine B12. Dus houd daar rekening mee als je vegan eet!
Bouillon als smaakmaker van seitan
De bouillon waarin seitan wordt gekookt bevat meestal tamari sojasaus (glutenvrije sojasaus), kombu (zeewier) en gember. De toevoeging van kombu aan de bouillon zorgt voor een verhoogd gehalte aan organische verbindingen en sporenelementen. Door de combinatie van seitan met tamari wordt de opname van plantaardige eiwitten in het lichaam sterk verhoogd. Je kunt ook droge ingrediënten als smaakmakers aan het deeg toevoegen, zoals kruiden, zout en edelgistvlokken. Bedenk echter wel dat je een groot deel daarvan later weer wegspoelt. Deze toepassing werkt beter met kant-en-klare droge tarwegluten, wat ook (online) te koop is en wat het maken van seitan makkelijker en sneller maakt omdat je niet hoeft te kneden en spoelen. Ik heb echter gelezen dat van scratch zelf maken lekkerder schijnt te zijn. Maar pin me er niet op vast want ik deed dit ook voor het eerst en ik vond het leuk om het van scratch te maken.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 1,5 kg gr type 00 bloem, volkorenmeel of speltmeel
- 950 ml koud water
- Optioneel: droge ingrediënten om in het deeg mee te kneden
- Voor de bouillon:
- 1 liter water
- 1 el miso
- 50 ml sojasaus (of gebruik zout als je niet tegen sojasaus kan)
- 1 ui, in stukken
- 1 tomaat, in kwarten
- 2 teentjes knoflook, geplet
- Optioneel: kombu en een stukje gember
- Materialen: kom, kookpan
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Meng bloem met water in een kom (en optioneel droge smaakmakers naar wens) en kneed op een schoon werkvlak 10 minuten tot een soepel, glad deeg. Bestuif eventueel met wat bloem als het deeg heel erg plakt. Maak de kom schoon, doe het deeg terug erin en zet onder water. Laat 4 tot 8 uur rusten.
- Kneed nu het deeg in de kom onder koud stromend water. Net zo lang tot het water helder en de textuur van het deeg veranderd is. Je hebt nu al het zetmeel en zemelen weggespoeld en wat overblijft zijn tarwegluten. Knijp nog zoveel mogelijk vocht eruit. Je houdt ca. 500 gram over.
- Bedenk nu hoe je de seitan wilt gebruiken en maak het in die vorm. Bijvoorbeeld als gehakt, stukjes, reepjes, balletjes, worstjes, als een heel blok (om later in plakken te snijden) etc. De sietan is plakkerig maar wel handelbaar en het wordt stevig door het koken.
- Zet een pan op het vuur met het water en de ingrediënten voor de bouillon. Kook nu de seitan in de jouw gewenste vorm zachtjes ca. 30 minuten. Bij grotere delen zoals worstjes, balletjes of een heel stuk mogelijk iets langer.
- Neem de seitan uit de pan en bereid vervolgens in of bij een vegan of vegetarisch gerecht van jouw keuze. Of giet af door een zeef (om tomaat, ui en knoflook te verwijderen) boven een kom als je de de seitan wilt bewaren. Seitan er uieraard uitvissen. Bewaar de seitan dan in de gezeefde bouillon in een afgesloten bakje tot een week in de koelkast of vries het in.
[/directions]
Geef een reactie