Semifreddo met limoncello

Semifreddo met limoncello

Om ijs te maken als dessert heb je echt geen ijsmachine nodig. Voor een Italiaanse semifreddo heb je namelijk enkel een cakeblik en een vriezer nodig. Semifreddo betekent letterlijk half koud en wordt ingevroren en tijdig uit de vriezer gehaald om aan te kunnen snijden. Meestal wordt het gemaakt in een cakevorm (zoals beschreven in dit recept), maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit in individuele vormpjes te maken.

Voor de lange vingers heb ik twee pakken aangegeven want ik weet uit ervaring dat er in een pak vaak al veel gebroken zijn of dat ze tijdens de bereiding sneuvelen. Wat je over hebt, kun je altijd nog als laatste over de semifreddo verkruimelen. En wat betreft de lemon curd: je kunt dit zelf maken maar je kunt dit in de meeste supermarkten ook gewoon kopen.

Ingrediƫnten

 • 3 (bio) citroenen, schoongeboend
 • 4 el + 100 gr suiker
 • 160 ml limoncello
 • 325 gr lemon curd (recept)
 • 250 gr MonChou of andere verse roomkaas
 • 250 gr mascarpone
 • 2 pakken lange vingers
 • Materialen: fijne rasp, 2 kommen, cakevorm van 1 liter, vershoudfolie, zesteur, sauspannetje

Aan de slag!

 1. Rasp de schil (zonder wit) van 2 citroenen en pers het sap eruit. Meng dit met 4 eetlepels suiker en de limoncello in een kom. Zorg dat de suiker is opgelost.
 2. Mix in een andere kom de roomkaas, lemon curd en mascarpone.
 3. Bekleed het cakeblik heel ruim met vershoudfolie. Aan alle kanten moet er nog een stuk folie overhangen.
 4. Doop voldoende lang vingers (ca. 8) in het limoncellomengsel en bedek hiermee in de lengte de bodem van de cakevorm. Bedek met de helft van het mascarponemengsel. Herhaal met lange vingers, mascarpone en eindig met een laag lange vingers.
 5. Dek het geheel af met de overhangende folie en zet de vorm minstens 6 uur in de vriezer. Een hele nacht is ook prima.
 6. Snijd van de 3e citroen met een zesteur flinterdunne reepjes van de schil en pers de citroen uit.
 7. Doe het sap en de schilletjes met 100 gram suiker en 100 ml water in een sauspannetje en verwarm op matig vuur tot de suiker is opgelost. Laat dit 5 tot 10 minuten zachtjes inkoken. Het is de bedoeling dat het licht stroperig wordt, maar niet gekaramelliseerd. Laat afkoelen.
 8. Haal de semifreddo een kwartier voor gebruik uit de vriezer, anders is hij echt te hard om te snijden. Door de huishoudfolie kun je ‘m makkelijk omgekeerd op een schaal storten. Giet de citroensiroop met de sliertjes citroenschil erover en snijd aan tafel in plakken.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*