Seroendeng

Seroendeng

Seroendeng serveer ik nagenoeg altijd bij mijn Indonesische gerechten. Het is een bijgerechtje met als hoofdingrediënten kokos en pinda’s en heerlijk om over een pittig vleesgerecht of gewoon over de rijst te strooien. Seroendeng is gewoon in de supermarkt te koop in potjes of zakjes van de bekende merken, maar dat is echt niet te vergelijken met zelfgemaakt! Ik maak regelmatig een klein voorraadje en bewaar het dan in een gesteriliseerd, luchtdicht afgesloten (weck)potje. Zo kun je het nog een paar weken bewaren, ook na openen.

Ingrediënten

  • 50 gr ongezouten pinda’s zonder vlies
  • 200 gr geraspte kokos
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd of geraspt
  • 3 teentjes knoflook, heel fijngehakt of geraspt
  • 2 salamblaadjes (Indonesische laurier)
  • 1 tl koenjit (kurkuma)
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 el gula djawa of bruine suiker
  • 2 el zonnebloemolie
  • Materialen: wok, bakpapier

Aan de slag!

  1. Verhit de olie in een wok en fruit hierin ca. 2 minuten de ui en knoflook.
  2. Voeg de salamblaadjes, koenjit, laos en ketoembar toe en bak ca. 2 minuten mee.
  3. Voeg de geraspte kokos toe en bak ca. 3 minuten mee.
  4. Verwijder de salamblaadjes. Voeg tenslotte de gula djawa en de pinda’s toe en laat nog ca. 2 minuten op laag vuur bakken.
  5. Verwarm de oven voor op 50 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Spreid de kokosmix uit op keukenpapier om de olie eruit te laten trekken en laat zo afkoelen.
  7. Spreid het mengsel uit over de bakplaat en laat nog ca. een half uur drogen in het midden van de oven (geen heteluchtcirculatie aan!) Check tussendoor en laat eventueel nog wat langer drogen. Het mengsel mag niet meer vettig zijn, maar ook zeker niet verbrand (logisch!) Laat buiten de oven afkoelen.
  8. Bewaar de seroendeng tot gebruik in een gesteriliseerd, goed afgesloten (weck)potje.

Advertentie
 

3 Comments

  1. Manolito van Galen says:

    Hoi Nathalie,

    Allereerst hartelijk dank voor jouw voortreffelijke gerechten.
    Is het mogelijk om de seroendeng zonder oven te drogen?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    • Kitchenista says:

      Je kan het op keukenpapier op de vensterbank in de volle zon leggen maar dat duurt wel langer, en als het zo’n tijd open en bloot ligt is niet heel hygiënisch.

  2. Manolito van Galen says:

    Hoi Nathalie,

    Hartelijk dank voor jouw antwoord.
    Toch maar zorgen dat ik een oven aanschaf.

    Groetjes,

    Manolito

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*